Okrugli sto „Život u sjeni –suočavanje s prošlošću“

U organizaciji Udruženja logoraša „Goražde“ održan je okrugli sto pod nazivom  „Život u sjeni –suočavanje s prošlošću“.  O svemu što se dešavalo u proteklom ratu žrtve torture ne trebaju da šute, poruka je koju su uputili logoraši sa okruglog stola te upozorili da Zakon o žrtvama torture još nije usvojen.

Za većinu građana BIH događaji iz perioda 92- 95 sastavni su dio njihove sadašnjosti, a suočavanje s prošlošću posebno je teško i bolno za žrtve torture uz stalno prisutno pitanje kako dalje, naglasili su organizatori okruglog stola.  Logoraši tu činjenicu ne spore ali i da svi nisu upoznati sa istinom o dešavanjima tokom rata  te da se s tim ne žele suočiti jer im je, istakli su, teško povjerovati da se takvo što moglo i desiti. A ta prošlost neće biti obrisana, Istovremeno će ostati i krivica ali se u takvim društvima moraju sagledati i načini da žrtve torture prestanu živjeti u sjeni, kosntatovano je na okruglom stolu.

Iako se upućivanje u parlamentarnu proceduru ponovo zagovara, začuđuju iznova pitanja onih koji odlučuju o ovim propisima, koliko je žrtava torture.

Borbu za donošenje pravičnih zakonskih rješenja otežava nažalost i nejedinstvo ove populacije. Podjele su dovele gotovo  do gašenja Savez logoraša u Kantonu Sarajevo, a bez feninga u budžetu za ovu godinu ostao je Savez logoraša Bosne i Hercegovine, ukazano je izmedju ostalog na okruglom stolu