Koncert “U susret ramazanu”

Tradicionalnim koncertom “U susret ramazanu” u Goraždu je sinoć obilježen početak mjeseca posta koji će u narednih mjesec dana na određen način promjeniti život stanovnika u gradu na Drini, vjernika muslimanske vjeroispovjesti.

Goraždanski Centar za kulturu pod pokroviteljstvom Grada Goražda i uz podršku Muftijstva goraždanskog, priredio je svojim sugrađanima posebno veče u kojem su nastupili Hor Centra za kulturu i poznati bh. interpretator duhovne muzike Zejd Šoto koji već godinama svojim glasom impresionira publiku u BIH, ali i inozemstvu.

“Svake godine organizujemo tradicionalne koncerte sa kojima dočekujemo mjesec posta. Pripremamo i učestvujemo i u drugim vjerskim programima, a ove godine smo počašćeni što nastupamo zajedno sa jednim vrhunskim interpretatorom kao što je Zejd koji izvodi ilahije širom BIH Turske, Evrope. I naš hor ove godine učestvuje na ramazanskim noćima u Turskoj, i to je za nas velika čast, nastupićemo u nekoliko gradova”, kaže Elvir Mudželet, voditelj hora i Muzičke produkcije Centra za kulturu.

Tokom koncerta kratke poruke uputili su i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović te goraždanski muftija Remzija efendija Pitić, govoreći o mjesecu posta, njegovim ljepotama, vrijednostima i propisima.

“Ramazan je prilika da iskušamo naše ljudske, humane i moralne kvalitete i da spoznamo da nismo samo materijalna nego i duboko humana bića kojima je svevišnji namjenio uzvišene i plemenite zadaće. Tokom ramazanskog posta i pojačane molitve nastojimo proniknuti u tajnu naše ljudske misije na ovom svijetu”, poručeno je izmedju ostalog.