Na inicijativu preživjelih obilježena 26. godišnjica zločina u Lozju kod Goražda

Pripadnici srpskih snaga 22. maja 1992. godine prilikom ulaska u naselje Lozje kod Goražda ubili su desetak mještana, a njih 30 odveli u nepoznatom pravcu i za njihovim posmrtnim ostacima i danas se traga. Svega što se desilo toga dana prisjeća se svjedok događaja Muhamed Sijerčić.

“Ovdje su izvršeni genocid i urbicid od Srba komšija i pomoći im iz Srbije. Ranije je oko ovog mjesta bila uspostavljena četnička linija i rano ujutro je počeo napad. Prvo su bacali bombe i trombloni, a onda je ušla pješadija. Kako se ko budio, pokušavao bježati, na licu mjesta je ubijan. Iz kuće Vlada Lasice preko megafona se čulo: “Ne zarobljavajte, tucite u živo meso”. To je govorio dojučerašnji komandir stanice milicije u Goraždu Brane Petković”, kaže Muhamed Sijerčić.

Kosti ubijenog oca nije pronašla ni Senina Tabaković kojoj godišnjice zločina u Ložju izuzetno teško padaju. Kaže kako je boli što za zločine još niko nije procesuiran.

Obilježavanje godišnjice zločina u Lozju protekao je bez zvaničnog dijela, obzirom da je prolongiran za 22. juni, zbog kako se nezvanično moglo čuti mjeseca Ramazana. To je dodatno uzrujalo porodice žrtava.

“Danas je 22. maj, danas se desio genocid nad nama. Ja ne želim nikakav 22. juni, avgust ili bilo koji mjesec. Danas je naš dan bola i niko nema pravo da odgodi ovo”, kaže Tabaković.

Od predstavnika Vlade BPK Goražde mjesto zločina iz maja ‘92 godine posjetili su ministrica za socijalnu politiku i zdravstvo Sabira Bešlija i ministar za boračka pitanja Eniz Halilović.

rtvbpk