Potpisan Protokol o saradnji između vlada Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

Protokol o saradnji između vlada Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde potpisali su danas premijeri Adem Zolj i Emir Oković.

Protokolom je iskazana spremnost za unapređenje privredne i trgovinske saradnje, saradnje u infrastrukturnim projektima, posebno cestovnom povezivanju, zatim u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, kao i strateškog planiranja, koordinacije i zajedničkog nastupanja u procesu evropskih integracija i pristupa fondovima EU.

Predviđeni su, između ostalog, i zajednički projekti u oblasti povratka izbjeglih i raseljenih osoba, kao i unapređenje saradnje u oblasti kulture, sporta i turizma.

“Namjera nam je jačati veze u svim navedenim oblastima. Kanton Sarajevo će u skladu sa svojim mogućnostima dati maksimalni doprinos realizaciji svih planova i projekata, a zalagat ćemo se da podršku daju i viši nivoi vlasti”, istakao je ovom prilikom premijer Zolj.

Kako je rečeno, kantoni u pojedinim navedenim oblastima već ostvaruju dobru saradnju. Započete su, između ostalog, aktivnosti na cestovnom povezivanju kao i stvaranju povoljnijih kreditnih linija za privredne subjekte. Rješava se i pitanje Azila u Prači, KJP “Veterinarska stanica” je preuzela taj prostor nakon čega se planira ulaganje u infrastrukturu i stvaranje boljih uvjeta u ovom prihvatilištu za pse. Također će se sarađivati u organizaciji privrednih sajmova, kao i razvoju turizma u oba kantona. U saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša započeti su razgovori o realizaciji projekata energetske efikasnosti.

Navedena je i mogućnost zajedničke saradnje na planu rješavanja pitanja migracija za koje se očekuje da će postajati sve izraženiji problem u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je način da se saradnja između vlada formalizuje i unaprijedi kroz uspostavljanje tijela koja će zajednički raditi na tome. Svjesni smo da je KS finansijski moćniji od BPK, ali se ovime otvaraju perspektive i benefiti za oba kantona”, naveo je premijer Oković.

Posebno je naglasio da je u interesu ovog kantona razvijanje saradnje u oblasti zdravstvene zaštite, s obzirom na to da stanovnici BPK ostvaruju tercijarnu zdravstvenu zaštitu u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

U cilju realizacije Protokola potpisnici su se danas obavezali da će po potrebi održavati i zajedničke sjednice vlada.

Današnjem potpisivanju Protokola prisustvovali su i predsjedavajuće skupština KS i BPK Ana Babić i Aida Obuća, zastupnik u Skupštini KS Mirza Čelik, ministri u Vladi KS, kao i pomoćnici premijera Okovića.