Obilježen 22. maj – Dan otpora Hrenovice

Dvadeset drugi maj svake godine kod građana Hrenovice, naročito onih koji se sjećaju dešavanja iz 1992. godine, probudi bolna sjećanja i suze u očima. Naime, na današnji dan, u bolnom procesu disolucije bivše nam države, agresorske snage izvršile su oružani napad na ovo mjesto i nedužni goloruki narod. Naporima ovdašnjih patriota, ubrzo je ovaj prostor priključen slobodnoj teritoriji BiH.
VI hrenovački bataljon dao je veliki doprinos u odbrambeno oslobodilačkom ratu, a mi smo danas odali počast poginulim komandantima ovog bataljona i svim šehidima, učenjem dove, zijaretom i polaganjem cvijeća na šehitluke i šehidska spomen obilježja na prostoru MZ Hrenovica – rekao nam je Predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Pale FBiH, Memsud Ćutuk.
Cvijeće je položeno na Spomen obilježje komandantima VI hrenovačkog bataljona, šehitluk Bare, kao i hair vode Semiru Hujduru, Lunje i Gornja Vinča.
Obzirom da je mjesec Ramazan, organizacioni odbor ovog obilježavanja upriličit će zajednički iftar u haremu džamije Hrenovica, a nakon teravih namaza proučit će se mevlud.
Cvijeće su na šehitluke i spomen obilježja položile delegacije boračkog udruženja Pale FBiH i delegacija općine zajedno sa općinskim načelnikom. Značajan broj građana prisustvovao je činu polaganja cvijeća i učenja dove šehidima hrenovačkog kraja.

radio Prača