U Goraždu osmi put održane BH Telecom Sportske igre mladih Publika uživala u sjajnim sportskim takmičenjima

Jučer, 23.5.2018. su u Goraždu održane osme po redu BH Telecom Sportske igre mladih, a mališani su se imali priliku takmičiti u nogometu, rukometu, košarci, odbojci te igri između dvije vatre. Takmičenja su održana u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“, na otvorenim terenima ispred srednje stručne škole „Džemal Bijedić“, te u dvorani osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“. Specijalni partner ovogodišnjih Igara je Olimpijski komitet BiH, a pokrovitelj Igara u Goraždu je Grad Goražde. Djevojčice i dječaci su na terenu pokazali fer play koji je važan segment Igara i koji Igre promovišu kroz projekat “Fer igra za fer djetinjstvo” u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a uz finansijsku podršku USAID-a.

Otvorenju takmičenja prisustvovali su i predstavnici gradskih vlasti, te su i na taj način podržali organizaciju Sportskih igara mladih u Goraždu.

„U ime gradske uprave Grada Goražda moram reći da smo vrlo zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa Udruženjem za sport i rekreaciju mladih i zaista smo sretni što zajedno možemo obradovati djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Uvijek smo podržavali projekte kao što su Sportske igre mladih i nastavit ćemo to raditi i u budućnosti“, izjavio je Sanid Zirak, pomoćnik gradonačelnika.

„Zadovoljstvo mi je što je Grad Goražde osmu godinu pokrovitelj Sportskih igara mladih i što danas mogu biti ovdje sa svim mališanima koji su odlučili uzeti učešće na takmičenjima. Ovaj projekat razvija prijateljski duh, toleranciju i međusobno poštovanje, što su svakako strateška opredjeljenja Grada“, rekao je Armin Čavrk, saradnik za pravne poslove u kabinetu gradonačelnika.

Sportske igre mladih su otvorene Bingo CUP-om, takmičenjem u igri između dvije vatre, a mališani su još jednom pokazali da se znaju sjajno zabaviti kada je u pitanju ova igra. Zlatnim medaljama su se ovaj put okitili dječaci i djevojčice iz ekipe „ Čimpanze“, a takmičenja su nastavljena Kinder plus Sport CUP-om u košarci. Plasman na Veliko finale Igara u Sarajevu obezbijedila je ekipa simpatičnog naziva „Kalesijski zvuci“.

Na Coca-Cola CUP-u, takmičenju u malom nogometu za kategoriju 2003. godište i mlađi, najbolja je bila ekipa „Romantičari s Drine“, dok su u mlađoj kategoriji, u okviru Poli CUP-a, najuspješniji bili dječaci iz ekipe „Goražde 1“, koji će prvi put doći na finalno takmičenje u Sarajevo.

„Ostvarili smo pobjedu na Poli CUP-u u rukometu i odlično se zabavili. Sretni smo što smo prošli na finalno takmičenje u Sarajevo, gdje se, također nadamo dobrom plasmanu“, rekao je Muhamed Imamović, kapiten ekipe.

Neizostavan dio Igara i ove godine bile su utakmice u okviru Gorenje CUP-a, takmičenja u rukometu gdje su laskave titule najboljih ovaj put ponijele ekipe RK„Radnički“ u muškoj konkurenciji, te ekipa ŽRK „Goražde“ u ženskoj konkurenciji, koje će na finalnom takmičenju Igara u Sarajevu predstavljati Grad Goražde.

Finalno takmičenje održat se od 7. do 11. augusta 2018. godine u Sarajevu, gdje će se mališani iz 34 bh. grada takmičiti  u 10 različitih sportskih disciplina.