Rekorder Lige prvaka Cristiano Ronaldo putuje po svoju petu titulu

Naime, Ronaldo je odigrao još jednu nevjerovatnu sezonu u Ligi prvaka i s 15 golova u ovoj sezoni nalazi se na korak do sedme titule namijenje za najboljeg strijelca ovog takmičenja.

Samo čudo može spriječiti Ronalda da ne osvoji titulu za najboljeg strijelca pošto su njegovi najbliži pratioci Roberto Firmino i Mohamed Salah postigli po 10 golova za Liverpool u ovoj sezoni.

Dakle, Ronalda samo večerašnji meč dijeli od nove titule za najboljeg strijelca Lige prvaka, a to bi mu bila čak šesta uzastopna titula za najboljeg strijelca ovog takmičenja.

Na listi igrača s najviše nagrada za najboljeg strijelca Evropskog kupa/Lige prvaka Ronaldo je prvi ispred Lea Messija koji je pet puta osvajao ovu nagradu. Treći je Gerd Muller s četiri takve nagrade.

Ronaldo drži i rekord po broju postignutih golova u jednoj sezoni Evropskog kupa/Lige prvaka, a rekord iznosi 17 golova. Fenomenalni Portugalac na listi igrača s najviše pogodaka u jednoj sezoni ovog takmičenja zauzima prva tri mjesta pošto je postigao 17 golova u sezoni 2013/14., 16 golova u sezoni 2015/16., dok je u ovoj sezoni trenutno na 15 golova. Do brojke od 14 golova jedino su uspjeli stići José Altafini (sezona 1962/63) i Leo Messi (sezona 2011/12.).

Peterostruki osvajač Zlatne lopte ima šansu da postane i prvi igrač koji je osvojio pet naslova Lige prvaka od kako ona nosi ovo ime (od 1992. godine), a ovo će biti njegovo šesto finale u ovom takmičenju.

Računajući samo period Lige prvaka (od 1992. godine) samo je još Paolo Maldini zabilježio nastup u šest finala Lige prvaka, dok su Patrice Evra, Edwin van der Sar i Clarence Seedorf nastupili u pet finala ovog takmičenja.

Ukoliko računamo i period kada se ovo takmičenje zvao Evropski kup (1955. – 1992.) više od pet nastupa u finalima imali su samo Alfredo di Stefano (sedam) te Paolo Maldini i Francisco Gento (po osam nastupa).

Računajući nastupe i pobjede u finalima Lige prvaka, osim Ronalda koji je igrajući za Manchester United i Real Madrid četiri puta slavio u finalima Lige prvaka, samo su Andres Iniesta i Clarence Seedorf uspjeli slaviti u četiri finala. Ronaldo ima šansu da postane prvi koji je pet puta slavio u finalima Lige prvaka*.

* Leo Messi, Xavi i Gerard Pique su osvojili četiri titule Lige prvaka, ali nisu nastupili u četiri finala.

Ronaldo je i jedini nogmetaš koji je u eri Lige prvaka (od 1992.) godine postizao makar po jedan gol u tri različita finala, a uključimo li u statistiku i Evropski kup, onda je samo Alfredo di Stefano ispred njega. Di Stefano je postizao golove u pet različitih finala Evropskog kupa. Usput, Ronaldo i Di Stefano su jedina dva čovjeka koja su postizala golove u više od dva različita finala Evropskog kupa/Lige prvaka.

Kada je u pitanju broj golova u finalima Evropskog kupa/Lige prvaka, Ronaldo ima četiri gola po čemu je usamljen na listi iza Alfreda di Stefana i Ferenca Puškaša (po sedam).

Nevjerovatan je i podatak da je ovo čak osma uzastopna sezona u kojoj je Ronaldo postigao minimalno 50 golova za klub i reprezentaciju (u ovoj sezoni Ronaldo je u 49 nastupa za Real i Portugal postigao 50 golova) te da je u posljednjem kolu La Lige u Realovom gostujućem remiju protiv Villarreala (2:2) postigao 450. gol u 437. nastupu za Real u svim takmičenjima.

klix.ba