Zebina šuma:Šehidi su nam ostavili amanet

U Zebinoj šumi kod Ustikoline juče je obilježena je 26 godišnjica od ove bitke strateški vrlo značajne na početku rata za odbranu grada Goražda. Borci Armije Bosne i Hercegovine zahvaljući hrabosti i požrtvovanosti spriječili su daljnje napredovanje neprijatelja prema Goraždu. Na godišnjicu bitke delegacije BPK Goražde, muftijstva goraždanskog, Općine Foča u FBiH te SDP –a Ustikoline, položile su cvijeće na spomen obilježje u neposrednoj blizini releja.

U bitkama za Zebinu šumu u maju 1992. godine a nakon toga i u decembru u operaciji pod nazivom „Koverat“ živote je dalo 103 borca. Zebina šuma tokom cijelog rata bila je od strateškog značaja i stub odbrane kako agresorske snage nebi probile obruč i ušle u grad tada pun izbjeglica prisjećaju se učesnici borbi iz perioda ‘92 godine.

– Dato je mnogo žrtava za ovu Zebinu šumu. Ona je postala sinonim odbrane Goražda. Ovdje je danas trebalo biti mnogo veće spomen obilježje, treba biti mnogo više puteva, jer trebamo se toga sjećati da se ne bi zaboravilo. Zaim nije imao obučene borce, već patriote koji su jurišali u farmericama i „adidaskama“ da bismo održali ove teritorije i da bi se vratili kućama odakle smo bili prognani – ističe Sakib Pačo, ratni komandant

Motiv za golim preživljavanjem i odbranom vlastitog života nestao je odmah po okončanju agresije i danas sve masovnije mladi i čitave porodice odlaze kako iz Ustikoline tako i cijelog ovog područja.

–Pojava odlaska iz Bosne i Hercegovine je masovna. Nekad smo ginuli za ovu zemlju a sad je napuštamo. Dužnost nam je mjenjati ovo stanje –kaže Zijad Kunovac

Goraždanski muftija Remzija ef.Pitić pozvao je na odgovornost pojedinaca prema narodu koji ih je birao.

–Oni koji su od nas izabrani da rade odgovorne poslove, njihov jedini posao je da budu odgovorni za to što rade. Svako od nas ima odgovornost koju zaboravljamo vrlo često. Neko odgovara nekoj stranci, neko skupštini, ali svi ćemo mi odgovarati dragome Bogu. Allah dž.š preko svog Poslanika kaže: Kome Bog da da bude na čelu jedne zajednice, pa on ne bude posvećen potrebama zajednice na čijem je čelu Allah će mu zabraniti miris dženneta. Pripadnici ARBiH ginuli za slobodu, domovinu, svoj toprak i svoje porodice. To je svijetla dionica naše povijesti. Šehidi su nam ostavili emanet. Oni su nam svojom krvlju, svojim životima povjerili BiH i naš narod. Neka je proklet svako onaj ko to iznevjeri – istakao je Pitić.