Nadomak Foče otvoreno atraktivno penjalište

U kanjonu rijeke Bistrice, na stijeni Ozren, nadomak Foče, danas je otvoreno sportsko penjalište, koje su zajedno uredili članovi domaćeg Spasilačkog kluba Volf i Penjačkog kluba Ikstrim iz Banjaluke.

Raskresivanje i bušenje litica, kao i uređenje prilaza stijeni, počelo je prije dvije godine i za sada je obilježeno 15 smjerova visine od osam do 30 metara, a u planu su i novi smjerovi do 60 metara.

Instruktor penjanja u Spasilačkom klubu Volf Jelena Simović navodi da je penjalište izgrađeno kroz projekat „Zdravo, komšija“ uz podršku Ambasade SAD-a u BiH.

„I kratke dužine su zahtjevni smjerovi sa visokim ocjenama od 6A i 6B do 7A plus. Mnogo truda, rada i entuzijasmo smo uložili, tako da bih pozvala sve koji vole sportsko penjanje da dođu i uživaju. Sigurno nećemo stati , tako da ćemo organizovato vikende penjanja i druženja penjača“, rekla je Simovićeva.

Predsjednik Spasilačkog kluba Volf Nenad Ikonić kaže da namjeravaju da obilježe nove smjerove i do 60 metara visine na penjalištu Ozren, a još jedno prirodno penjalište planiraju napraviti i u Nacionalnom parku Sutjeska.

„Ovo je novi turistički prooizvod opštine Foča. Penjalište je atraktivno, što su danas potvrdili i penjači iz BiH, Crne Gore i Srbije, a nalazi se na mnogo lijepoj i pristupačnoj lokaciji u blizini magistralnog puta Foča-Sarajevo“, rekao je Ikonić.

Na otvaranju penjališta okupilo se oko 80 zaljubljenika u ovaj ekstremni sport iz Beograda, Užica, Banjaluke, Sarajeva, Mostara, Cetinja, Nikšića, Goražda i Foče.

Alpinista sa Cetinja Rajko Popović kaže da je penjalište idealno i da će ga preporučiti svima u Crnoj Gori, koji vole ovaj sport.

„Impresioniran sam, stijena je idealna, zdrava sa dobrim hvatovima. Evo samo što smo se raspakovali, sin je ispeo dva najteža smjera“, priča Popović.

Oduševljene su i Sarajlije, koje obećavaju da će biti redovni posjetioci penjališta na, kako je mještani zovu, šiljatoj stijeni.

„Vratićemo se i nadam se da ćemo tada i kampovati, ima odlično mjesto za kampovanje, tu je izvor sa vodom“, priča Namir Duraković iz Sarajeva.
penj jos

Težinu novog penjališta isprobali su i penjači iz Užica.

„Tu smo da proširimo druženje u našem regionu. Trudićemko se da u budućnosti posjetimo još penjališta u Bosni“, kaže penjač iz Užica Radoslav Knežević.

Poljak Mihal Šameto pohavlio je fočanske “vukove” na odlično odrađenom poslu.

„Prelijepo je, super, ima i težih i lakših smjerova, za svakoga“, kaže Šameto.

058.ba