TUZLA: DANAS POČINJE IHF/EHF RUKOMETNI TURNIR “WOMEN'S TROPHY 2018”

Danas će u Tuzli biti otvoren IHF/EHF rukometni turnir za juniorke „Women's Trophy 2018”. Na turniru će u narednih šest dana nastupiti osam selekcija, među kojima je i ženska juniorska reprezentacija BiH.

Juniorke BiH su juče u Lukavcu odradile posljednji trening uoči početka turnira, a iz bh. tabora poručuju da su spremni za ovaj veliki izazov.

“Zaista smo zadovoljni urađenim u organizacionom dijelu turnira. Ostali su još neki sitniji detalji, ali možemo reći da je sve spremno za početak turnira „IHF/EHF Women's Trophy 2018“, izjavila je na konferenciji za novinare Lejla Hairlahović, generalna sekretarka Rukometnog saveza BiH.

Selektorka Kornelija Rajković Leko istakla je da su mlade bh. rukometašice zadovoljne pripremama. Imale su odlične uslove u Lukavcu, kao i na prvom okupljanju u Grudama.

“Bilo je veoma naporno i zahtjevno, igračice su pomalo umorne, tako da ćemo raditi više na psihičkoj pripremi za ono što nas čeka. Ovo je veliki korak za bh. rukomet. Sigurna sam da će sve djevojke, zajedno sa stručnim štabom, dati sve od sebe da se postigne što bolji rezultat”, izjavila je selektorka Rajković Leko.

Generalna sekretarka Rukometnog saveza BiH Lejla Hairlahović smatra da je još uvijek nerealno formiranje ženske seniorske reprezentacije BiH.

“Razmišljamo da krenemo od zdravih temelja, a to znači od omladinskog rukometa. Ova reprezentacija je jedan okidač. Formirat ćemo i U-14 i U-16, tako da će to biti temelj za seniorsku reprezentaciju u budućnosti. EHF je puno uložio u organizaciju „Women's Trophya 2018“ i uživo će na svom TV kanalu prenositi sve utakmice iz Tuzle”, kazala je Hairlahović.

Otvaranje IHF/EHF turnira „Women's Trophy 2018“ biće održano u 18 sati, a pola sata kasnije juniorska reprezentacija BiH igra utakmicu s Azerbejdžanom.

Danas su na programu još susreti u grupi A Estonija – Belgija (12:30) i Moldavija – Kipar (14:30), a u grupi B od 16:30 igraju Velika Britanija i Luksemburg.

FENA