Naši razgovori:Uloga lokalnih vlasti u izgradnji razumjevanja i povjerenja

Zgrada uprave Grada Goražde
Zgrada uprave Grada Goražde

U Velikoj sali gradske uprave Goražde danas je održana panel diskusija „Naši razgovori“  na temu Uloga lokalnih vlasti u izgradnji razumjevanja i povjerenja. Dio je ovo programskih aktivnosti Pro-Budućnost,a moderator je tuzlanski Forum građana.

Goraždanski razgovori okupili su na jednom mjestu predstavnike vlasti Goražda Novog Goražda, Foče u Federaciji i Foče u RS.

„Cilj naših razgovora je okupljanje ključnih donosilaca odluka na lokalnom nivou i njihovo aktivno učešće u otvorenoj diskusiji kako bi se uticalo na njihov senzibilitet i povećala odgovornost prema dugoročnim izazovima i problemima kako bi se gradeći na medjusobnom povjerenju usmjerile prema otvorenosti, inkulzivnosti i poticanju aktivizma građana. Kroz otvoren i iskren dijalog moguće je lakše razumjevati životna iskustva i perspektive drugih, ali i uspostavti saradnju na aktivnostima gradnje mira i povjerenja u lokalnim zajednicama. BIH je nažalost zemlja koja je još uvijek opterećana posljedicama prošlosti, ali i činjenicama kako se mir konstatntno ugrožava diljem svijata. Zato samo zajednički se mogu afirmirati vrijednosti mira kao naše civilizacisjke ali i pojedinačne odgovornosti. Samo sami sebi uz međusobno poštovanje, razumjevanje ,povjerenje i solidarnost možemo kreirati život bez straha i predrasuda o drugom i drugačijem“, istaknuto je danas.