Ostaju li penzineri bez mogućnosti kupovine drva na rate, ako se nisu prijavili do 15. aprila?

Položaj penzionera povećanjem penzija donekle je poboljšan, međutim daleko je to od onog što ova populacija želi, napominju u Udruženju penzinera Goražde koje broji oko 4.500 članova. Kupovina drva na rate, bila je jedna od privilegija koja je u mnogome olakšavala život penzionera, međutim po riječima predsjednika Udruženja Sulja Bekana i tu se po svemu sudeći umješala politika.

Udruženje penzinera Goražde zajedno sa ostalim udruženjima iz F BiH konstantno radi na podizanju životnog standarda svoje populacije. Tako će zahvaljujući pritiscima i stalnom lobiranju doći do ponovnog povećanja zagarantovane penzije od 337 maraka.

Za goraždanske penzinere, članove udruženja, trenutno gorući probljem predstavlja nabavka ogrijevnog drveta. Naime, prijava za kupovinu na rate bila je do 15 aprila i do tog datuma nije se prijavilo ni 50 posto onih koji bi željeli ostvariti ovu privilegiju, ističe Suljo Bekan, predsjednik Udruženja penzinera Goražde. Ukoliko se ne postigne dogovor sa J.P Bosansko –podrinjske šume novac bi mogao otići nekom drugom dobavljaču sa kojim bi udruženje postiglo dogovor.

“Do sada su članovi Udruženja penzinera imali mogućnost kupovine drva na osam, a sad je to smanjeno na šest rata. To nije neki problem, problem je što se za kupovinu drva na rate moglo prijaviti samo do 15. aprila, a mnogi penzineri to nisu znali. Barem pola članstva još želi ostvariti ovu mogućnost a u J.P Bosansko –podrinjske šume ne žele produžiti tu mogućnost. Mislim da se nažalost i u ovaj slučaj umješala politika. Žalosno je da će 300.000 ili 400.000 KM otići nekom dobavljaču drva iz Čajniča ili Foče, a da ta sredstva neće ostati u Goraždu. Apelujem na gradonačelnika Ramovića, premijera Okovića i sve koji mogu pomoći da se uključe da se riješi ovaj slučaj”,naglašava Suljo Bekan, predsjednik Udruženja penzinera Goražde.

Nedavno je na poziciju Saveza Udruženja penzinera FBiH imenovan Redžo Mehić dok je izvršni odbor Udruženja penzinera Goražde nedavno ponovno podršku u daljnjem radu pružio dosadašnjem predsjedniku Sulju Bekanu.