Diplome i nagrade za najbolje učenike i nastavnike u školskoj 2017/18 godini

Ministarstvo obrazovanja BPK Goražde dodjelilo je danas ukupno 150 diploma i novčanih nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola koji su postigli najbolje rezultate u školskoj 2017/18 godini.

Ove godine priznanja je dobilo 150 učenika iz svih osnovnih i srednjih škola i 30 nastavnika i profesora.

Hamza Kurtić, učenik osnovne škole „Fahrudin Fahro Baščelija“ osvojio je prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz matematike čime je ostvario pravo da se okuša i na federalnoj razini.

–Iskreno nisam se previše zamarao i nisam bio opterećen da moram biti najbolji, želio sam prije svega sebi pokazati jesam li dobar ili ne iz ovog predmeta. Sve ovo teško bih ostvario bez podrške nastavnika Nihada Haskovića ali i ostalih koji su mi bili podrška cijelo vrijeme –kaže Kurtić.

Na ovaj način ministarstvo obrazovanja nastoji nagraditi najbolje učenike ali i postaći ostale da razvijaju takmičarski duh i želju za usvajanjem što više znanja.

Nagrađeni su učenici koji su bilo najbolji na kantonalnom, federalnom i državnom takmičenju iz predmeta matematika i fizika, engleski i njemački jezik, građansko obrazovanje i islamska vjeronauka.

–Mi smo u ovoj školskoj godini organizirali takmičenja iz predmeta iz kojih se takmičenja održavaju na razini FBiH i države BiH. Neko kaže da bi smo trebali imati manje takmičenja, neko smatra da bi to trebalo iz svih predmeta. Sad je tako kako jeste, a nastojaćemo broj predmeta iz kojih se učenici takmiče povećati u narednim godinama, ističe Damir Žuga, ministar za obrazovanje.

Dodjela diploma najboljim jedna je od posljednjih aktivnosti u ovoj školskoj godini, međutim vrlo brzo, po riječima ministra Žuge, počinju pripreme kako bi se što spremnije dočekala nova školska godina kako u osnovnim tako i u srednjim odgojno –obrazovnim ustanovama.