U narednim danima Šušnjar će biti izručen BiH

Nakon više od četiri godine, Radomir Šušnjar koji se tereti za ratne zločine u Višegradu, u narednim danima iz Francuske bit će izručen bosanskohercegovačkom pravosuđu, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Prema informacijama do kojih je došao BIRN BiH, dogovoreno je preuzimanje Šušnjara, vrijeme kada će se to desiti, kao i transfer preko države, koja se drži u tajnosti iz sigurnosnih razloga.
Francuske vlasti su dale pet dana bh. vlastima za preuzimanje Šušnjara jer je tako regulisano njihovim zakonima. Ukoliko vlasti u BiH ne osiguraju neophodne uslove, Šušnjar će biti pušten na slobodu.
Šušnjar je uhapšen u Francuskoj prije četiri godine i dva mjeseca, od kada traje proces za njegovo izručenje.
U Bosni i Hercegovini je optužen da je učestvovao u zločinu u Pionirskoj ulici u Višegradu, koji je u javnosti poznatiji kao “živa lomača”. Šušnjar je uhapšen u Francuskoj 4. aprila 2014. godine, a Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” kazala je da se nada da će ovih dana biti izručen u BiH.
Hasečić je 2016. davala izjavu u Sudu u Parizu, koji je donio odluku o Šušnjarevom izručenju. Nakon razmatranja žalbe, francuski sud je u oktobru 2016. potvrdio prvostepenu odluku da se Šušnjar izruči BiH.
U Tužilaštvu BiH su ranije potvrdili da su izručenje Šušnjara zatražili i prije njegovog hapšenja, još 2013. Optužnica protiv Šušnjara podignuta je 2017.
Tužilaštvo BiH tereti Šušnjara da je na području Višegrada u junu 1992., lično i s drugim pripadnicima paravojnih formacija i Vojske Republike Srpske (VRS), došao do kuće u Pionirskoj ulici u koju su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, gdje su zatočenicima prijetili da će ih ubiti ukoliko ne predaju novac i dragocjenosti.
Šušnjaru se na teret stavlja da je lično, uz prijetnje i vrijeđanje, vršio pretres civila kako bi se uvjerio da nemaju ništa skriveno.
Iste večeri, kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva BiH, Šušnjar je naredio civilima da u koloni pređu u drugu kuću i uđu u prostorije prizemlja, a posljednjeg civila je lično ugurao i zaključao vrata. Nakon toga, kako smatra Tužilaštvo BiH, u prostorije je ubačena zapaljiva eksplozivna naprava, koja je izazvala požar.
“Šušnjar je ubacio ručnu bombu, a istovremeno je iz automatskog oružja pucao po kući kako bi spriječio civile da pobjegnu. U kući je bilo zatočeno 57 civila, među kojima su žene, djeca i starci, koji su živi zapaljeni. Nekoliko ih je uspjelo pobjeći i spasiti se, a posmrtni ostaci ubijenih do danas nisu pronađeni”, navodi Tužilaštvo BiH.
Za zločin u Pionirskoj ulicu pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

FENA