JAVNA TRIBINA NA TEMU USPOSTAVA SARADNJE SA SAVJETOM ZA SIGURNOST GRADSKE UPRAVE GORAŽDE

U Goraždu je danas u okviru projekta ‘’Jačanje povjerenja javnosti u tužilački sistem u BiH kroz unaprjeđenje transparentnosti i odgovornosti’’ održana javna tribina na temu Uspostava saradnje sa Savjetom za sigurnost Gradske uprave Goražde. Tribini je prisustvovao i gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima.

Transparency International u BiH u saradanji sa Asocijacijom za demokratske inicijative ( ADI ) Sarajevo u julu 2017. Započeo sa provodjenjem projekta  pod nazivom ’’Jačanje povjerenja javnosti u tužilački sistem u BiH kroz unaprjeđenje transparentnosti I odgovornosti’’.

Glavni cilj projekta je ojačati kapacitete tužilaštva da preuzmu veću ulogu u koordiniranju aktivnosti koje se odnose na implementaciju aktivnosti iz Strategije za postupanje sa osobama koje dolaze u kontakt sa tužilaštvima u BiH. Projektom je predvidjeno organizovanje 10 javnih tribina u 10 gradova u BiH u kojima će učestvovati predstavnici tužilaštva, organizacija civilnog društva i građani.

Cilj ovih tribina je da se građanima omogući direktan kontakt sa tužilaštvima, te na taj način poboljša dvosmjerna komunikacija između građana, OCD i tužilaštava. U ovu svrhu koristili bi se Savjeti za sigurnost koji su već uspostavljeni u određenim općinama.