Planinari iz Goražda krenuli na Marš mira “Srebrenica 2018”

Goraždanski planinari, članovi Planinarskog kluba Goražde – Maglić, krenuli su danas prema Nezuku gdje će se priključiti učesnicima Marša mira “Srebrenica 2018”. Goraždani svake godine na ovaj način iskazuju poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici.

Proći putem kojim su jula 1995. godine, spas ka slobodnoj teritoriji potražili Srebreničani najmanje je što se može učiniti, ističu goraždanski planinari.

 

“Ovo je najmanje što možemo učiniti, suosjećati, dijeliti bol sa preživjelima. Sjećam se i naše situacije, neizvjesnosti i svega onog što smo doživjeli, naših goraždanskih stradanja. Srebrenica bi trebalo da znači naše hodočašće”, ističe Fahrudin Hasović, planinar iz Goražda.

 

Na put prema Nezuku sa planinarima iz Goražda krenuli su i planinari iz PK “Sandžak” iz Novog Pazara, te planinari iz Bara.

Zajedno će preći stazu dugu oko 110 kilometara kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida. U Nezuk bi trebali stići u večernjim satima, a pohod će biti nastavljen sutra. Planinari ističu da im je logističku podršku obezbjedio Prevent, te da će imati obezbjeđene obroke zajedno sa njihovim timom iz Visokog koji svake godine učestvuje u ovom događaju .

U ponedjeljak će iz Goražda prema Srebrenici krenuti i “Maraton mira” koji predvode atletičari iz ovog grada, a koji simbolično povezuje nekadašnje ratne enklave Goražde, Žepu i Srebrenicu.

Počast žrtvama genocida u Srebrenici odat će i goraždanski biciklisti koji će prema Potočarima krenuti 10. jula.