SP: Švedska-Engleska i Rusija-Hrvatska u borbi za polufinale

Danas se igraju preostale dvije utakmice četvrtfinala Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji. Od 16 sati u Samari igraju Švedska i Engleska, dok se od 20 sati u Sočiju sastaju Rusija i Hrvatska. Plasman u polufinale jučer su izborile selekcije Francuske i Belgije. Mečeve pratite direktno na BHT1 i portalu bhrt.ba.
Švedska – Engleska (16:00, BHT1)

Švedska i Engleska će na Kosmos Areni u Samari odmjeriti snage u borbi za polufinale Mundijala u Rusiji.

Švedska je u osmini finala sa minimalnih 1:0 pobijedila Švicarsku i plasirala se u prvo četvrtfinale poslije SP-a 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Grankvist, Forsberg i društvo nadaju se da će istupiti iz sjene čuvene generacije sa Brolinom, Dalinom, Larsonom i Andersonom, koja se u Americi okitila bronzanom medaljom.

Englezi su do četvrtfinala došli nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca u dramatičnoj penal seriji protiv Kolumbije. Ovim trijumfom Engleska je srušila neslavnu tradiciju ispadanja na penale na završnicama evropskih i svjetskih prvenstava.

Gorčinu penal lutrije najbolje poznaje selektor Geret Sautgejt, koji je u protekle dvije decenije nosio breme promašenog jedanaesterca protiv Njemačke u polufinalu Evropskog prvenstva 1996. na Vembliju.

Sautgejtova Engleska je ekipa bez mnogo superzvijezda, a na turniru u Rusiji prikazali su čvrst i taktički organizovan fudbal, što nije bio slučaj sa prethodnim, mnogo razvikanijim generacijama “Gordi Albiona”.

Prolaz u četvrtfinale ponovo je rasplamsao ambicije engleske javnosti o povratku titule svjetskog prvaka u “kolijevku fudbala” nakon 52 godine, uz taktove pjesme “Football's Coming Home”.

Rusija – Hrvatska (20:00, BHT1)

Od 20 sati pratimo utakmicu sa “Fisht” stadiona u Sočiju gdje će se za mjesto u polufinalu boriti domaćin Rusija i reprezentacija Hrvatske. Biće to duel dvije selekcije koje su, poput Engleske, plasman među osam najboljih ostvarile boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Rusi su nakon raspucavanja s bijele tačke izbacili favorizovanu Španiju, dok je Hrvatska bila preciznija od Danske.

Junaci su bili golmani Igor Akinfejev i Danijel Subašić, koji su bravuroznim odbranama u penal završnici donijeli pobjede svojim nacionalnim timovima.

Fudbaleri Hrvatske, predvođeni selektorom Zlatkom Dalićem, imaju veliku priliku da u slučaju trijumfa nad Rusijom ponove, pa čak i nadmaše uspjeh legendarnih “Vatrenih” iz Francuske 1998. kada su u svom debiju na svjetskim prvenstvima osvojili bronzu.


Prvi polufinalni par je već poznat, 10. jula u Sankt Peterburgu igraju Francuska i Belgija, a nakon današnjih utakmica saznaćemo sve polufinaliste 21. Svjetskog prvenstva u Rusiji.

bhrt.ba