KRENUO MARATON MIRA „GORAŽDE – ŽEPA – SREBRENICA“

Iz kompleksa „Memorijalna šuma – Srebrenica 8372“ na Posestri kojim Goražde trajno čuva sjećanje na genocid u Srebrenici, jutros je krenuo Maraton mira „Goražde – Žepa – Srebrenica“. Organizator,  Atletski klub Goražde na ovaj način po treći put nastoji simbolično očuvati vezu između ove tri, nekadašnje Zaštićene zone UN-a. Na put dug oko 180 km krenulo je dvadesetak maratonaca iz Goražda i Sarajeva.

Učesnike maratona mira ispratili su članovi Asocijacije mladih Medžlisa IZ Goražde, te predstavnici Grada Goražda i muftijstva goraždanskog koji su uz kantonalnu Vladu, podržali ovaj projekat.

Na putu za Srebrenicu,  učesnici maratona mira u pratnji najmlađih članova Atletskog kluba Goražde odali su počast i goraždanskim žrtvama. Položili su  cvijeće na spomen obilježlje ubijenoj djeci Goražda a  potom i na centralnom  spomen obilježju  „Goražde grad heroj, svojim braniocima“. Poruke suosjećanja uz polaganje cvijeća na spomenik večeras će prenijeti i stanovnicima Žepe, a već sutra nastaviti put prema Potočarima gdje će se pokloniti srebreničkim žrtvama.