Goražde: Ruže u Drini u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Bol sa Srebrenicom danas dijele i Goraždani, stanovnici još jedne nekadašnje “zaštićene zone” UN-a kojoj je bila namijenjena slična sudbina. Simbolično u 11.07 sati goraždanski sportisti, članovi Rukometnog kluba “Radnički” te jedan broj građana, ispred Gradske dvorane “Mirsad Hurić” krenuli su u šetnju ulicama grada kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida.

Noseći poruke “Ne zaboravi Srebrenicu”, “Da se ne ponovi” i druge stigli su na most “Žrtava genocida u Srebrenici” gdje su uz učenje Fatihe, u Drinu spustili ruže u znak sjećanja na žrtve Srebrenice.

Trener Rukometnog kluba “Radnički” Haris Fidahić kazao je da mladi članovi ovog kluba svake godine obilježavaju datum koji otvara rane svakog građanina ove države.

– Već sedam godina na ovaj način dijelimo bol i tugu Srebrenice i ovo je naš mali doprinos žrtvama i porodicama ubijenih i poruka da nikada nećemo zaboraviti 11. juli 1995. godine. Svjesni smo da je Goražde moglo biti druga Srebrenica i to je dodatni motiv da prenosimo istinu budućim generacijama – kazao je Fidahić.

– Kako bismo odali počast žrtvama na ovaj simboličan način okupili smo sve selekcije kluba. Ova djeca u nisu bila ni rođena kada se dogodio genocid, pa je namjera da i kod njih njegujemo kulturu sjećanja na ovaj zločin – kazao je trener RK “Radnički” iz Goražda.