Hrvatska i Engleska u borbi za finale Svjetskog prvenstva

Reprezentacije Hrvatske i Engleske večeras na moskovskoj Lužniki Areni igraju drugi polufinalni meč Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji nakon čega će biti poznat protivnik Francuske u velikom finalu 15. jula. Fudbalski spektakl iz Moskve gledajte direktno od 20 sati na BHT1 i portalu bhrt.ba.

Ove dvije selekcije su opravdale ulogu “favorita iz sjene” i zasluženo se bore za finale gdje ih čeka Francuska, koja je sinoć u Sankt Peterburgu savladala Belgiju sa 1:0.

Za Francuze će to biti treće finale svjetskih prvenstva u historiji. Prije 20 godina, 1998. su kao domaćini Mundijala otišli do kraja i osvojili naslov prvaka svijeta, a 2006. ih je u finalu boljim izvođenjem jedanaesteraca savladala Italija.

Englezi su posljednji put finale igrali 1966. kada su i osvojili jedinu titulu svjetskog prvaka. U međuvremenu su na Mundijalima doživjeli niz eliminacija zbog lošijeg izvođenja jedanaesteraca, ali su ove godine u Rusiji konačno skinuli “prokletstvo” penal lutrije poslije trijumfa nad Kolumbijom u osmini finala.

Hrvatska je do polufinala stigla u svom debitantskom nastupu na svjetskim prvenstvima, 1998. godine u Francuskoj, te je pred sastavom selektora Zlatka Dalića velika prilika da ponovi ili čak nadmaši uspjeh Vatrenih koji su prije tačno dvije decenije, 11. jula 1998. savladali Holandiju i osvojili bronzanu medalju.

U historiji svjetskih prvenstava ni jedna ekipa nije tri utakmice u nizu izvodila jedanaesterce, a danas bi se to moglo dogoditi reprezentaciji Hrvatske, ako nakon 120 minuta u polufinalnom susretu s Engleskom rezultat bude neodlučen.

Selektor fudbalske reprezentacije Engleske Geret Sautgejt rekao je na pres konferenciji da će utakmica protiv Hrvatske u polufinalu Svjetskog prvenstva biti veliki test za njegovu ekipu, ali da nije ni očekivao drugačiju završnicu.

“Hrvatska je proizvela neke nevjerovatne igrače za tako malu zemlju. To će biti veliki test za nas, ali nismo ni očekivali da će biti drugačije”, izjavio je Sautgejt.

S druge strane, hrvatski selektor Zlatko Dalić je na posljednjoj novinarskoj konferenciji uoči moskovskog ogleda poručio da njegovi fudbaleri jedva čekaju da na terenu pokažu kvalitet protiv favorizovane Engleske.

“Nemamo razloga biti nervozni i opterećeni, došli smo uživati u polufinalu, veseliti se napraviti dobar rezultat. Nije nam bitno tko je s druge stane i želimo pokazati najbolje od nas,” kazao je Dalić te naglasio da hrvatska reprezentacija već godinama nije imala rezultat adekvatan kvalitetu svojih igrača.

“Ovaj rezultat ne smije biti iznenađenje s obzirom na kvalitetu naših igrača. Dugo vremena je ovo bila osporavana generacija, ali dokazali su i pokazali svoju klasu na ovom svjetskom prvenstvu”, zaključio je selektor Hrvatske.

Sudija večerašnjeg polufinalnog duela između Hrvatske i Engleske u Moskvi biće Džunejt Čakir iz Turske.

bhrt.ba