Utvrđen konačni program XXI Internacionalnog festivala prijateljstva u Goraždu

 

OSAM DANA I NOĆI U GORAŽDU BIĆE ISPUNJENI KONCERTIMA, IZLOŽBAMA, PROMOCIJAMA KNJIGA, POZORIŠNIM I FILMSKIM PREDSTAVAMA, BROJNIM RADOSTIMA ZA DJECU..

Organizatori 21.internacionalnog festivala prijateljstva koji se od 1. do 7.avgusta ove godine održava u Goraždu, utvrdili su konačan program festivala na kojem, I ove godine,  učestvuju umjetnici iz Francuske, Turske, Švedske, Srbije, Makedonije, Crne Gore,BIH I drugih zemalja.

Planirani su koncerti narodne, zabavne i pop – rok muzike. Uz nastupe goraždanskih i grupa iz susjednih gradova, u Goraždu će svirati Crvena Jabuka, Emir&Frozen Camels, Helem Nejse, Osvajači. Za ljubitelje narodne muzike planirani su koncerti Enesa Begovića I Halida Bešlića.

U danima festival održat će se tradicionalna Likovna kolonija “ Boje prijateljstva”, promocije knjiga, brojne radionice i predstave za djecu, mini sajam knjige, pozorišne predstave i filmske projekcije, Bosanska avlija u kojoj će biti predstavljena i tradiconalna bosanska jela.

Planirani su I  smotra folklornih ansambala, Sajam starih zanata, atraktivne igre mladih, šahovski turnir, zatim veliki dječiji maskembal, a neizostavno je I učešće Duhačkog orkestra iz Travnika i kiseljačkih mažoretkinja.

U predfestivalskom danu ,31. jula bit  će otvorene tri izložbe. Riječ je o izložbi „ Stećci – svjetska baštin”, na kojoj će se biti prezentirani panoi sa fotografijama stećaka upisanih na listu svjetske baštine UNESCO-a, među kojima je i nekropola u Goršić Polju na teritoriji grada Goražda, zatim izložba radova nastalih u kulturno – edukativnom centru GUN –Gor u Goraždu, kao I  izložba narodnih nošnji iz kolekcije Ansambla narodnih igara i pjesama koji djeluje u okviru Centra za kulturu.

U predvečerje Festivala u velikoj Sali Centra za kulturu biće premijerno prikazan dokumentarni film „Pruži mi ruke prijatelju“ posvećen ovoj internacionalnoj kulturnoj manifestaciji a u produkciji RTV BPK Goražde.“U proteklih dvadeset godina, u okviru festivalskih zbivanja, u oblastima muzike, književnosti, pozorišta, filma, likovne umjetnosti, stvaralaštva o djeci i za djecu, promocije tradicije i starih zanata, u Goraždu se brojnoj publici predstavilo nekoliko hiljada umjetnika iz cijelog svijeta. Sretni smo što baštinimo i nastavljamo tu tradiciju”, izjavio je Murat Fejzić, direktor goraždanskog Centra za kulturu.Festival u Goraždu živi i traje, promovira kulturu i osnažuje prijateljstvo, poručio je gradonačelnik Goražde, pozivajući posjetioce da u ovom period posjete grad na Drini.