15. SPORTSKE IGRE RVI FBIH U GORAŽDU OTVORIO PREMIJER FBIH FADIL NOVALIĆ

U Goraždu su u toku 15. Sportske igre RVI FBIH. U prisustvu ekipa učesnica, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa te ambasade Turske u BIH koja je jedan od pokrovitelja manifestacije, igre je otvorio premijer Federacije BIH Fadil Novalić.

Uz defile ekipa učesnica te ratnih zastava Armije RBIH odata je počast najhrabrijim sinovima koji su temelje BiH  ugradili svoje živote. Uz lokalne zvaničnike, dobrodošlicu u herojsko Goražde gostima je poželio predsjednik Saveza RVI „Sinovi Drine“ BPK Safet Sijerčić dok je na značaj i simboliku 14. i 15. jula za  BIH ali i Tursku, ukazao Esad Delić predsjednik Federalnog saveza RVI.

Istakao je kako su ratni vojni invalidi ponosni što su među njima ratni komandanti i generali koji su ih vodili u ratu

„ Organizacija naših igara noci naziv „Odbrana BiH – Odbrana Igmana“ zato što je u sedmom mjesecu 1993. Godine bio ugrožen glavni grad i država BIH, a 15. Juli je ključni datum u kojem su svi korpusi hrlili na Igman, ginuli i davali svoje dijelove tijela. To je ujedno datum kada se i u Turskoj trebalo desiti krvoproliće“- kazao je Delić.

Ambasador Republike Turske u BiH nj.e Haldun Koc ocjenio je posebno značajnom činjenicu što se ove godine igre održavaju u Goraždu „gradu heroju“ koji je svoju hrabrost i herojstvo pokazao u više navrata.

„Danas smo se okupili kako bi odali počast svim onim žrtvama koje su poginule u ratu u BIH ali ujedno i našim žrtvama kojih je bilo 251 u noći 15 jula, kada je odbranjena demokratija uz volju i hrabrost naroda Turske. Zahvaljujući našim herojima mi se danas nalazimo ovdje da kao dvije bratske zemlje i heroji nacije otvorimo ove igre“ – kazao je ambasador Turske u BIH.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodličakog rata Salko Bukvarević kazao je da se nikada ne možemo dovoljno odužiti najhrabrijim građanima ove zemlje i da je briga o njima trajna zadaća. Po riječima Bukvarevića, sport za RVI znači i rehabilitaciju i zdravstveni oporavak a na institucijama je da ih podrže.

„ Zato smo se borili, ginuli, davali dijelove tijela. Želimo da našoj djeci ostavimo slobodnu, demokratsku, cjelovitu i prosperitetnu državu BIH“ – poručio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Sportske igre otvorio je premijer Federacije BIH Fadil Novalić ističući da je i ovo jedan vid podrške braniocima BIH

„ Trećinu našeg mandata obilježila su pitanja boraca. Naša obaveza i prema RVI mora trajno ostati u svakom pogledu i naravno podržavamo sve njihove aktivnosti pa i ove sportske. To pokazuje da RVI nisu izopćeni već integrirani dio društva koji je spreman i za okviru svedruge napore u našoj zemlji“ – kazao je Novalić.

U Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ otvorena je i izložba eksponata i ratnih fotografija Goražda, ali i fotografija o pokušaju državnog udara u Turskoj. Na istu temu u Islamskom kulturnom centru održan je i okrugli sto.

Za učesnike igara upriličen je i historijski sat n izletištu Rorovi te je polaganjem cvijeća odata počast poginulim braniocima i djeci Goražda.

Proglašenje pobjednika i dodjela priznanja obavit će se sutra.