SP: Belgija – Engleska za bronzanu medalju

Reprezentacije Belgije i Engleske sastaju se danas u Sankt Peterburgu u utakmici za treće mjesto na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Rusiji. Direktan prijenos gledajte od 16 sati na BHT1 i portalu bhrt.ba.

Biće to njihov drugi međusobni duel na ovom Svjetskom prvenstvu. Već su se sastali u trećem kolu grupe G, kada su obje selekcije izašle na teren u rezervnom sastavu, a Belgija je golom Januzaja slavila sa 1:0.

Belgijanci iza sebe imaju uspješan turnir na kojem su, između ostalog, eliminisali petorostruke svjetske šampione Brazilce.

Poslije pet uzastopnih trijumfa u Rusiji, Belgija je u borbi za finale minimalno poražena od Francuske sa 1:0.

Belgijski selektor Roberto Martinez bio je razočaran nakon eliminacije u polufinalu, te smatra da su nijanse odlučivale putnika u finale na Lužnikiju.

“Ta ‘mrtva lopta’ je napravila razliku. Utakmica je bila tijesna i odlučena je uz malo sreće pred golom. Takvi detalji su važni u polufinalu Svjetskog prvenstva. Pristup mojih igrača je bio sjajan i uradili su sve što sam tražio od njih. Imamo još jednu utakmicu i želimo da završimo na visokom nivou jer ovi igrači ne zaslužuju da odu sa turnira uz loš osjećaj”, rekao je španski stručnjak na klupi Belgije.

Englezi su također u Rusiji igrali dobro i sve je išlo po planu za fanatične navijače na Ostrvu, dok se u polufinalu nije “ukazala” sjajna Hrvatska koja je i treći put u nokaut fazi gubila, pa preokrenula rezultat za plasman u historijsko finale.

Selektor fudbalske reprezentacije Engleske Geret Sautgejt izjavio je da je njegova ekipa, i pored poraza u polufinalu Svjetskog prvenstva, i dalje motivisana da osvajanjem trećeg mjesta postigne najveći uspjeh od 1966. godine kada su osvojili naslov svjetskog prvaka.

“Imamo šansu da osvojimo medalju na Mundijalu. Samo jedan engleski tim je do sada to uspio. To je dovoljna motivacija za nas”, rekao je Sautgejt.

“Belgija je imala sjajan turnir i želiće da dobro završi posao, ali to želimo i mi. Belgija ima odlične fudbalere i to će biti dobar test za nas”, naveo je selektor Engleske.

Englezi su 1990. u Italiji posljednji put igrali meč za bronzanu medalju, i to protiv domaćina Italije, a tada su izgubili sa 2:1.

Utakmica za treće mjesto Belgija – Engleska igra se od 16:00 u Sankt Peterburgu, a glavni sudija biće Iranac Alireza Fagani.

bhrt.ba