Javni radovi u Goraždu: Posao za 60 osoba u naredna četiri mjeseca

U narednih četiri mjeseca 109 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje BPK Goražde učestvovat će u javnim radovima na području BPK Goražde. Njih 60 potpisalo je ugovore u gradskoj upravi Goražde, a ukupna vrijednost projekta za Grad Goražde, te općine Pale i Ustikolina u FBIH je 318.000 maraka. Federalni zavod za zapošljavanje u ove svrhe izdvojio je 218 000 KM, dok su ostatak sredstava obezbjedile lokalne zajednice.

”Na javni poziv se prijavilo 60 osoba a za Grad Goražde je odobreno 20 osoba i uz razumjevanje zavoda danas smo potpisali ugovore sa svih 60 osoba. Oni će imati svoje obaveze 8 sati dnevno na 4 mjeseca, gdje će im biti uplaćeno PIO, zatim zdravstveno osiguranje i prevoz, a kabinet gradonačelnika će obezbjediti naknade za topli obrok jer većina ovih porodica je u stanju socijalne potrebe.Danas smo naručili alate u vrijednosti od 5.000 tako da očekujemo da će se posao uraditi kako smo i planirali“, IZJAVIO JE Muhamed ramović, gradonačelnik Goražda.

Samir Građan, demobilisani borac iz Goražda ističe kako bar u naredna četiri mjeseca neće brinuti o egzistenciji.

„Ovdje je većina demobilisnaih boraca koji teško mogu doći do posla. To su ljudi koji imaju preko 50 godina, a u firmama neće da nas zaposle, pa nam dobro dođu ova četiri mjeseca jer ide i radni staž”, ističe Građan.

Adnan Tahirović, samohrani otac iz Vitkovića ističe kako su javni radovi izuzetna prilika da se nešto zaradi.

„Mnogo mi znači, jer ću riješti egzistenciju i određene potrebe porodice. Bio sam zaposlen i zbog određenih okolnosti sam ostao bez posla, a samohrani sam otac tako da mi je plata koju ću zaraditi stvarno potrebna. Ovom prilikom bih se zahvalio svim ljudima koji su nam ovo omogućili“, ističe Tahirović.