Počinje Internacionalni festival prijateljstva

Goražde će od 1. do 7. avgusta biti domaćin 21. Internacionalnog festivala prijateljstva, jedne od najznačajnijih manifestacija ove vrste u regiji. Organizatori festivala, Centar za kulturu pod pokroviteljstvom Grada Goražda na konferenciji za novinare predstavili su konačni program festivala na kojem učestvuju umjetnici iz Francuske, Turske, Švedske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, BIH i drugih zemalja.
”Mi smo tehnički i logistički potpuno spremni tako da će festival biti organizovan na visokom nivou. Danas smo dočekali prve goste iz Francuske i ovom prilikom poručujem građanima Goražda, regiona i dijaspore koji planiraju godišnje odmore u mjesecu avgustu da posjete Goražde ovih dana, mislim da će biti zadovoljni”, poručio je Murat Fejzić, direktor Centra za kulturu.

Festival prijateljstva počinje u srijedu u večernjim satima svečanom ceremonijom na platou gradske dvorane. U ime mladih poruke mira i prijateljstva poslat će Aida Uznunović, učenica generacije, a festivalsku zastavu na jarbol će podići učenici generacije osnovnih i srednjih škola iz Goražda.

U predfestivalskom danu, 31. jula bit će otvorene tri izložbe. “Stećci – svjetska baština” sa fotografijama stećaka upisanih na listu svjetske baštine UNESCO-a, među kojima je i nekropola u Goršić Polju, zatim izložba radova nastalih u kulturno – edukativnom centru Gun – Gor, kao I izložba narodnih nošnji iz kolekcije Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu.
Premijerno će biti prikazan i dokumentarni film “Velika knjiga prijateljstva” u produkciji RTV BPK Goražde.

Na samom festivalu planirani su koncerti narodne, zabavne i pop – rok muzike. Uz nastupe goraždanskih i grupa iz susjednih gradova, u Goraždu će svirati Crvena Jabuka, Emir&Frozen Camels, Helem Nejse, Osvajači. Za ljubitelje narodne muzike planirani su koncerti Enesa Begovića I Halida Bešlića.

U danima festivala održat će se tradicionalna Likovna kolonija “Boje prijateljstva”, promocije knjiga, brojne radionice i predstave za djecu, mini sajam knjige, pozorišne predstave i filmske projekcije, kao i bosanska avlija u kojoj će biti predstavljena i tradiconalna bosanska jela.

Planirani su i smotra folklornih ansambala, Sajam starih zanata, atraktivne igre mladih, turniri, kao i veliki dječiji maskembal, a neizostavno je i učešće Duhačkog orkestra iz Travnika i kiseljačkih mažoretkinja.

“Festival svake godine okupi veliki broj umjetnika iz zemlje, regije, Evrope, a ove godine po prvi put ćemo imati učesnike iz Velike Britanije koji će u kooperaciji sa udruženjem “Sana” imati edukativne radionice u parku “Plavi cvijet”. Ove godine su sa nama i prijatelji iz Njemačke, Francuske, Makedonije i drugi. Nekih 70 sadržaja ćemo imati u okviru ovogodišnjeg Festivala, a ono što treba naglasiti i na čemu počiva ova manifestacija jeste promocija i afirmacija univerzalnih ljudskih vrijednosti kao što je uvezivanje, povezivanje, saradnja kroz različite forme kulture i umjetnosti”, istakao je Sanid Zirak.
Festival u Goraždu živi i traje, promovira kulturu i osnažuje prijateljstvo, poručio je gradonačelnik Goražde, pozivajući posjetioce da u ovom period posjete grad na Drini.
“Drago mi je da naši građani i svi gosti mogu uživati u programu internacionlanog festivala u Goraždu. 20 godina smo slali snažne poruke sa obala rijeke Drine o ljubavi i prijateljstvu i zato je ovaj festival jedinstven. Želimo da on vječno traje, jer su to zaslužili mladi Goražda”, poručio je Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.
U proteklih 20 godina u Goraždu se brojnoj publici predstavilo nekoliko hiljada umjetnika iz cijelog svijeta. Sam festival nastao je kao plod velikog prijateljstva građana Goražda i Bretanje, odnosno kolektiva koji nosi ime “Bretanja – Goražde”, a pridružili su im se prijatelji iz Baskije, grada San Sebastijana, a potom iz niza drugih zemalja.