U Goraždu danas počinje 21.Internacionalna manifestacija “Festival prijateljstva – Goražde 2018”.

U Goraždu će danas svečano biti otvorena 21. Internacionalna manifestacija “Festival prijateljstva – Goražde 2018”.

U periodu do 7. augusta grad na Drini ugostit će brojne umjetnike iz Francuske, Turske, Švedske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, a po prvi put na festivalu će učestvovati i gosti iz Velike Britanije.

U okviru programa bit će priređeno više od 70 festivalskih sadržaja u oblastima muzike, književnosti, pozorišta, filma, likovne umjetnosti, stvaralaštva o djeci i za djecu, uz promociju tradicije i starih zanata, sporta i turističkih potencijala.

Predsjednik Organizacionog odbora festivala gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović naglašava da se ova manifestacija temelji na promociji i afirmaciji univerzalnih ljudskih vrijednosti, kroz prožimanje tradicije i kulture različitih zemalja.

“Dvadeset godina šaljemo snažne poruke sa obala rijeke Drine o ljubavi i prijateljstvu i zato jeste ovaj festival jedinstven. Želimo da on vječno traje, jer su to zaslužili mladi Goražda i Grad Goražde. Svima vama koji planirate posjetiti Goražde, želimo dobrodošlicu i lijep provod u gradu na Drini, te se nadamo da ćete sa sobom ponijeti najljepše uspomene”, poručio je Ramović.

Festivalski sadržaji odvijat će se na brojnim lokacijama u Goraždu. Na centralnoj pozornici ispred Gradske dvorane “Mirsad Hurić“ bit će održani brojni koncerti narodne i zabavne muzike.

Uz tradicionalni Sajam knjiga, programom su predviđene brojne promocije knjiga goraždanskih i autora iz drugih krajeva BiH i svijeta, filmske projekcije, četiri pozorišne predstave, sajam starih zanata uz smotru foklornog stvaralaštva, “Bosanska avlija“ uz promociju bosanskih specijaliteta i običaja.

Dio festivala i ove godine su atraktivne sportske igre mladih koje se održavaju na kupalištu “Žanj“ te šahovski turnir.

Jedan od najatraktivnijih događaja je internacionalna likovna kolonija “Boje prijateljstva“ uz učešće brojnih umjetnika, u okviru koje će ove godine prijatelji iz Francuske prirediti i radionice za djecu. Najveći dio festivalskih sadržaja za najmlađe odvijat će se svakodnevno u parku Plavi cvijet, a njihova kruna bit će tradicionalni maskenbal posljednjeg festivalskog dana.