Susret prijatelja u Goraždu na svečanosti otvaranja Festivala prijateljstva

Kao i svake godine promenadnim koncertom gradskim ulicama Duhački orkestar iz Travnika svojom prelijepom svirkom izmamili li su i one koji su bili u svojim domovima da izađu na ulice i uživaju u festivalskim događajima. Ovaj lijepi performans ulicama grada upotpunile su Udruga mažoretkinja općine Kiseljak “Kiseljačke mažoretkinje”, bez kojih je otvaranje Festivala prijateljstva nezamislivo. U njihovom nastupu uživaju sugrađani i učesnici Festivala, jer one svojim nastupom daju poseban pečat ovoj velikoj manifestaciji.

Na velikoj sceni ispred gradske dvorane mališani vrtića “Sunce” i SOS “Kinderdorf, svojim nastupom uveselili su mnogobrojne posjetitelje ispred pozornice, dok su pobjednici dječijeg festival “Šta se pjesmom sanja” otpjevali pjesmu s kojom su pobijedili – trio Hena Herić,Afan Vehabović i Sara Bašić.

Na otvaranju Festivala priliku da se predstave dobili su uspješni učenici koji iza sebe imaju mnogobrojne diplome i priznanja kao što je Balša Kajević učenik generacije OMŠ “Avdo Smailović” iz Goražda, te hor Centra za kulturu.
Pozdrav u ime mladih Goražda uputile su Aida Uzunović i Lejla Žuga.

Uz zvuke himne Festivala i podizanjem festivalske zastave koji su na jarbol podigli đaci generacije škola u BPK Goražde, upriličen je spkektakularni vatromet u kojemu su uživali posjetitelji pred gradskom dvoranom “Mirsad Hurić”, čime je i zvanično otvoren XXI Festival prijateljstva koji su otvoriili gradonačelnici grada Goražda dr.sci. Muhamed Ramović i Metmana (Njemačka)Thomas Dinkelman i savjetnik za saradnju i kulturu u Ambasadi Francuske u BiH – direktor francuskog instituta u Bosni i Hercegovini Emmanuel Mouriez i Paul Johns ( Velika Britanija)

Festivalski sadržaji koje je najavila voditeljica Elvira Aganović, nakon ceremonije otvaranja, nastavljeni su nastupima Kenana Garčevića – Žere, Benda “No problem”, Aziza Gluščevića Ziska, Amira Begovića a na veliku radost mnogobrojnih posjetitelja ispred gradske dvorane nastupio je popularni bh izvođač novokomponovane muzike Enes Begović iz Sarajeva.

S.Turčalo
Foto: Drago Nemec
Alem Bajramović