GRAD GORAŽDE POKROVITELJ MANIFESTACIJE 100 GODINA FUDBALSKOG KLUBA GORAŽDE

Utakmicom koja je svojevrstan poklon klubu, gradu i navijačima, povodom obilježavanja 100 godina postojanja FK Goražde, a koju će odigrati veterani FK Goražde i Humane zvijezde, biće svečano obilježeno 100 godina organizovanog igranja fudbala u našem gradu.

Kako je i najavljivano u sklopu obilježavanja pomenutog jubileja ostalo je da se provedu aktivnosti koje su planirane, a o čemu je govoreno na današnjoj press konferenciji koja je održana zgradi Vlade BPK. Na pressu su prezentovane aktivnosti koje su se pripremile za 13.08.2018. godine (ponedjeljak), kada će se sa početkom u 18:00h na Gradskom stadionu odigrati najavljena utakmica, te niz drugih događaja kojim će se na prigodan način obilježiti ovaj jubilej.

U proteklih 100 godina FK Goražde je dalo stotine vrsnih, vrhunskih igrača kroz generacije. Neki su igrali u državnim selekcijama, pa i Ligama petice, a pojedini od njih će nastupiti u ponedjeljak u timu veterana Goražda ili Humanih zvijezda.

Organizator ove manifestacije, pod pokroviteljstvom Vlade BPK i Grada Goražda je FK Goražde.

Prvi nogometni klub u Goraždu osnovan je 1918. godine i dobio je naziv Herceg Stjepan. Klub mijenja ime 1922. godine u Gošk, koji je prvu međugradsku utakmicu odigrao protiv kluba Jugovića iz Foče. Klub je ovo ime zadržao sve do drugog svijetskog rata. Poslije oslobođenja osnovan je 1946. godine nogometni klub Bratstvo. Klub mijenja ime 1948. godine u Sloga, koje zadržava do 1952. godine, kada dobija novo ime Pobjeda. Ovo ime nosio je do 1957. godine, kada se od kluba Pobjeda prave dva sportska kluba: Gošk i Radnički. Oba kluba postoje sve do 1960. godine. Te godine Gošk se spaja sa Radničkim u današnje Goražde.

Fudbalski klub Goražde danas je član Prve lige FBiH, sa školom fudbala koja broji preko 100 članova.