Manifestacija “Grebak – Put života 2018”: Odavanje počasti poginulim borcima

“Ove godine program traje dva dana. U subotu počinje zvanični dio i tada ćemo položiti cvijeće na šehidsko mezarje Okrugla, zatim slijedi obraćanje zvaničnika i dio kulturnog programa koji smo pripremili. Grebak je za nekog bio mjesto nadanja, a za nekog mjesto stradanja. Znači, neko je imao jedinu nadu da izađe i spasi se, kao što su bili ranjenici koje su iz Goražda slali preko Grebka da se liječe u drugim gradovima ili van zemlje. Trebalo je osigurati nesmetan prolaz Jahorinom za civile i zbjegove kojih je nekad bilo 1.500, ali i za materijalno-tehnička sredstva, dotok infuzija, medicinske pomoći za ratnu bolnicu i hrane prema Goraždu”, ističe Admir Kuljuh iz Organizacionog odbora manifestacije.

Kuljuh podsjeća da je na Grepku formirana i Fočanska viteška brigada, ali da je Grebak prevashodno bio put spasa za stanovnike opkoljenog Goražda koji su preko ovog planinskog prevoja obroncima Jahorine nastavljali put iz Goražda prema Trnovu, Igmanu i Pazariću.

Prema raspoloživim podacima, putem spasa prešlo je više od 30 hiljada građana, dok tačan broj onih koji su smrtno stradali zbog posljedica smrzavanja i čestog granatiranja nije poznat.

Premijer BPK Goražde Emr Oković ističe da su vlade Kantona Sarajevo i BPK Goražde poduzele niz aktivnosti kako bi na ovom lokalitetu bio izgrađen memorijalni centar.

klix