Posljednji pokušaj: Nakon šest bezuspješnih, kolegij će u petak pokušati zakazati redovnu sjednicu Skupštine BPK Goražde

Od 31. januara, kada je održana redovna sjednica,  do danas kantonalni parlament uspio je u namjeri da krajem marta vanredno zasijeda zbog stanja u zdravstvu te da održi godišnju sjednicu. I to bi bilo to u posljednjoj godini mandata. Pokušaja da se statistika popravi je bilo, ali je propalo njih šest, podsjeća  predsjedavajuća Skupštine BPK, Aida Obuća.

„Na ovo što se desilo u 2018. nikako ne mogu biti ponosna jer se sjednice Skpštine ne održavaju u skladu sa utvrđenim Programom rada. Razlog tome je što nije postojao dogovor  na kolegiju Skupštine BPK, održali smo bezuspješnih šest sjednica kolegija a da nismo mogli da se dogovorimo  oko dnevnog reda i termina za 32. redovnu sjednicu Skupštine“, izjavila je Obuća.

Novi pokušaj sazivanja redovne sjednice je u petak 17. avgusta  u 10 sati kada je zakazana nova sjednica kolegija, iako vrijeme kolektivnih godišnjih odmora još nije isteklo.

„To je bio dodatni momenat ali kolektivni odmor ističe krajem mjeseca i stiču se sve pretpostavke da se zakaže i održi sjednica“, ističe Obuća.

Nakon „zasluženog“ odmora  aktuelni saziv  čeka obiman dnevni red, a u tridesetak tački su i one koje ne bi smjele čekati uspostavu narednog saziva Skupštine a radi se o izmjenama budžeta kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja, kao i odluke koje se tiču neometanog  funkcionisanja javnih ustanova.

rtv bpk