Usvojen novi pravilnik:Srednjoškolce u novoj školskoj godini očekuje unapređenje praktične nastave

“Punih godinu dana radili smo na izradi ovog pravilnika koji detaljno reguliše prava i obaveze svih aktera, nas u ministarstvu i Pedagoškom zavodu, koordinatora, mentora, menadžmenta škola i svih uposlenih, privrednih subjekata, učenika i njihovih roditelja. Njegovo usvajanje je najveći iskorak prema dualnom sistemu obrazovanja kakav imamo na zapadu, a mi na ovaj način želimo približiti i dati vještine i kompetencije učenicima koji pohađaju srednje stručno obrazovanje kako bi bili adekvatno obučeni za potrebe tržišta rada”, smatra Damir Žuga, ministar obrazovanja BPK Goražde.

On dodaje da je donošenje pravilnika najveći iskorak prema dualnom sistemu obrazovanja kakav postoji na zapadu te da će njegovom primjenom, koja počinje naredne školske godine, znatno unaprijediti sistem srednjeg obrazovanja na području BPK Goražde.

Uporedo s izradom Pravilnika na kojem je radio stručni tim sačinjen od predstavnika njemačke vladine organizacije GIZ, nastavnika praktične nastave, rukovodilaca škola, Privredne komore i drugih aktera, radilo se i na obuci mentora u privrednim subjektima. Krajni cilj je donošenje zakona koji će imati dodatnu težinu, ali Žuga pojašnjava kako je u turbulentnim političkim vremenima trenutno najbolje rješenje pravilnik koji u slučaju potrebe može izmijeniti i sam ministar.

Primjena Pravilnika o organizovanju i izvođenju praktične nastave u školama srednjeg stručnog obrazovanja i kod poslovnih subjekata na području BPK počinje 3. septembra, a s obzirom na veliku zainteresovanost u cijeloj BiH za ovu oblast, u planu je njegova prezentacija i u drugim kantonima.