Federalna ministrica okoliša i turizma u posjeti BPK Goražde

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je boravila u BPK Goražde. Povod je realizacija projekata koje je finansijski podržalo ovo ministarstvo.

Kako je istaknuto na sastanku resorne ministrice sa kantonalnim zvaničnicima, posredstvom ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša FBiH, za projekte u ovom kantonu izdvojeno je oko milion KM.

„ To su značajna sredstva koja su adekvatno uložena  u projekte energetske efikasnosti, odnosno utopljavanje naših osnovnih i srednjih škola, zatim tri projekta u kompleksu „Memorijalna šuma 8 372“ kao i projekat sanacije krovova na zgradama u naselju Vitkovići. Raduje nas i posljednja odluka Vlade FBiH da posredstvom ovog ministarstva izdvoji 100.000 KM za sanaciju Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ „ – kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damir Žuga.

Ministrica Đapo pohvalno se izrazila o saradnji kantonalnih institucija i preduzeća te gradske uprave u smislu kandidovanja projekata od značaja za ovaj dio BiH. „ Mislim da je u ekološkom smislu i pogledu energetske efikasnosti BPK Goražde povukao puno sredstava i da može biti primjer drugima u tom pogledu “ – kazala je ministrica Đapo.

Tokom boravka u BPK Goražde, resorna ministrica sastala se i sa predstavnicima gradske uprave te obišla i lokalitet „Memorijalna šuma 8372“ na Posestri gdje se takođe realizuju projekti uz finansijsku podršku ovog ministarstva.