GIK Goražde: Za Skupštinu BPK Goražde 355 kandidata

U Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) Goražde intenzivirane su pripreme za održavanje općih izbora u BiH.

Predsjednik komisije Džemail Popović kazao je Feni da je, pored ostalog, donesena odluka o broju biračkih mjesta.

– Birači u Goraždu glasat će na 34 biračka mjesta od kojih su 32 redovna, jedno za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, a radit će i jedan mobilni tim. Taj broj je konačan i više se ne može mijenjati, a u narednom periodu radit ćemo na određivanju lokacija za ta biračka mjesta – pojašnjava Popović.

Podsjetio je da je danas istekao rok za predlaganje kandidata za biračke odbore od političkih subjekata. Od ukupno 34 politička subjekta ovjerena od CIK-a za izbore u ovoj izbornoj jedinici, pola ih ima kandidate za kantonalnu Skupštinu.

– Za Skupštinu BPK Goražde prijavljeno je 17 listi političih subjekata s ukupno 355 kandidata. U odnosu na prošle izbore, veći je broj političkih subjekata ali manji je broj kandidata, jer ima političkih subjekata odnosno listi s jednim ili dva kandidata – ističe Popović.

Predsjednik Gradske izborne komisije kazao je da će pravo glasa na oktobarskim izborima u Goraždu imati oko 21.000 birača. Napominje da glasati mogu sve osobe koje će do 7. oktobra navršiti 18 godina.

fena