Građani se trebaju zaštititi od posljedica dima sa deponije u Šišetima

Požar na gradskoj deponiji u Šišetima je lokalizovan ali još nije ugašen, a posljedice dima mogu negativno uticati na zdravlje stanovništva – istaknuto je na  vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba Civilne zaštite koja je održana u popodnevnim satima. Naglašeno je da na spriječavanju širenja požara danonoćno rade pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde i uposlenici JKP „6.mart“. Uz ostalo, izdate su preporuke građanima da se ne izlažu udisanju dima od nepoznatih supstanci koje se odlažu na deponiji. Još jednom je naglašena potreba obezbjeđenja deponije u smislu zabrane pristupa građanima, koji se direktno izlažu zarazi.

Kako je istaknuto na sjednici, oposanostima po zdravlje posebno su izloženi stanovnici koji žive u naseljima u blizini deponije, ali i ostali građani Goražda. Sa sjednice su, od strane Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde, izdate preporuke za zaštitu stanovništva, posebno hroničnih odnosno respiratornih i kardiovaskularnih bolesnika koji se, koliko je moguće, ne trebaju izlagati dimu, a mjera opreza u tom smislu trebaju se pridržavati i ostali građani.

Pomoćnica gradonačelnika za poslove Civilne zaštite Grada Goražda Samira Drakovac danas je naglasila potrebu obezbjeđenja adekvatne menahizacije i zemlje, kako bi se zatrpalo žarište. U tom smislu dogovoreno je da ministarstvo privrede u saradnji sa JP Bosanskopodrinjske šume pokuša obezbjediti dovoljne količine zemlje, jer se požar, kako je istaknuto danas,  više ne može gasiti vodom.