Velika akcija kurbana na području goraždanskog muftijstva

U okviru zajedničke akcije u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u BIH na području goraždanskog muftijstva  žrtvovano  je oko 1.800 kurbana koji su otkupljeni od povratnika u manjem bh. entitetu. Kurbansko meso  podijeljeno je povratnicima u Istočnu Bosnu te ustanovama i organizacijama koje su iskazale potrebu.

-U protekla tri dana pod nadzorom nekoliko imama u klaonici Goražde zaklano je oko 1200 kurbana. Riječ je o  zajedničkoj akciji Rijaseta Islamske zajednice u BiH i ona je iz godine u godinu sve ozbiljnija i masovnija. Podjela kurbana pored povratnika realizovana je i prema brojnim organizacijama i udruženjima koji su iskazali potrebu za kurbanskim mesom. Dio otkupljenih kurbana oko 600 zaklali smo u povratničkim mjestima jer topli dani i daljina su razlozi tome,kazao je Edin ef. Šljivar, glavni imam Medžlisa IZ Žepa.

Efendija Šljivar ističe kako su imami zaduženi za ovu akciju  svjesni kakvu vrstu emaneta su preuzeli na sebe tako da svi koji su se odlučili prinijeti žrtvu na ovaj način mogu biti sigurni da je njihov kurban bio žrtvovan na šerijatski ispravan način i da će meso biti distribuirano tamo gdje su najveće potrebe za njim.