Počele pripreme za internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“

 

Javna ustanova Centar za kulturu Goražde počela je sa pripremama 19. Internacionalnog dječijeg festivala „Šta se pjesmom sanja“. Riječ je o jednoj od najznačajnijih manifestacija koje se organizuju pod okriljem ove kuće, čiji je cilj promocija i njegovanje dječijeg stvaralaštva.  Raspisan je konkurs za prikupljanje kompozicija, autorima tekstova, muzike i aranžmana te samim izvođačima, prema uslovima konkursa koji uz ostalo preciziraju da pjesme ne smiju biti ranije objavljivane niti javno izvođene.

„ I ove godine očekujemo prijave iz cijelog regiona kako je to bilo i do sada.  Načelno je rok za dostavu demo snimaka 1. septembar, ali mi ćemo ga vjerovatno  produžiti, obzirom da je održavanje samog festivala planirano u prvoj polovini novembra ove godine. Posebno sretnim nas čini radost djece čije je interesovanje za učešće na festivalu zaista veliko“ – kaže Slavko Klisura iz Centra za kulturu.

Najveća vrijednost ovog događaja je bogata riznica pjesama nastalih u okviru dosadašnjih festivala, ali i činjenica da je ovaj događaj nastao u najtežim ratnim vremenima, kao simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu. U proteklih 18 godina nastalo je blizu 280 pjesama a Festival je obilježilo isto toliko autora i mnogo više izvođača kojih je bilo više u jednoj pjesmi. To je jedno ogromno bogatstvo koga možda nismo ni svjesni za sam grad a posebno djecu koja rastu uz te pjesme u vrtićima ili školama“ – naglasio je Klisura.