Okrugli sto o deponiji otpada

U organizaciji Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ sinoć je održan okrugli sto o temi „Deponija otpada u Goraždu – kako su nam vlasti riješile problem?“.

Gost okruglog stola bio je Anes Podić predsjednik udruženja Eko akcija iz Sarajeva, a  ovom prilikom ukazano je na rizike kojima su izloženi građani i njihovo zdravlje te od nadležnih institucija na svim nivoima zatraženo hitno riješavanje ovog dugogodišnjeg problema.

Po riječima predsjednika Udruženja Eko akcija, ključni problem deponije Šišeta je njena blizina gradskoj jezgri što direktno ugrožava zdravlje ljudi, posebno u situacijama poput nedavne, kada su građani bili izloženi izuzetnim opasnostima usljed požara na deponiji.

Podić je podsjetio da je Federalni Zakon o okolišu davno propisao da se mogu praviti samo regionalne deponije te da se ranije općinske deponije moraju urediti do 2008. Godine, što nije bio slučaj sa deponijom u Šišetima. O neuređenosti stanja sa odlaganjem otpada širom BiH, svjedoči i podatak da je Banja Luka tek jedan od rijetkih gradova koji je uspješno riješio ovaj problem kroz investiciju od 18 miliona maraka.

Učesnici okruglog stola usvojili su i zaključke koji će biti dostavljeni nadležnim institucijama. Od svih nivoa vlasti traži se zajedničko i hitno djelovanje na obezbjeđenju sredstava za izgradnju nove deponije u Goraždu uz napomenu da ni planirano odlaganje otpada na deponiji u Trešnjici ne bi smjelo započeti bez okolinske dozvole.