Euro – Asfaltu dodijeljen posao od 82 miliona KM probijanja tunela Hranjen

Kompanija Euro – Asfalt d.o.o. Sarajevo odabrana je u otvorenom postupku kao izvođač radova na Probijanju glavne i servisne cijevi i izradi primarne podgrade za potrebe izgradnje cestovnog tunela “Hranjen”, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Vrijednost radova je 81.899.883,00 KM sa uračunatim PDV-om.

Podsjetimo, tender za izbor izvođača radova JP Autoceste FBiH raspisan je prvobitno u aprilu. Rok za izgradnju 5,8 km dugog tunela Hranjen je 36 mjeseci a vrijednost radova iznosi 70 miliona maraka. Tender se odnosi se na prvu fazu izgradnje, a to je proboj tunela i postavljanje podgrade, što predstavlja najznačajniji i najzahtjevniji dio prilikom izgradnje ovakvog objekta.

Vrijednost radova u drugoj fazi iznosi 120 miliona KM, a sredstva će biti naknadno obezbijeđena. Izgradnjom moderne saobraćajnice će se cestovna udaljenost između Goražda i Sarajeva sa sadašnjih 95,6 smanjiti na 56 kilometara, a vrijeme vožnje će biti skraćeno na oko 45 minuta.

Tunel Hranjen će biti dug oko šest kilometara. Sastojat će se od dvije cijevi, od kojih će samo jedna biti korištena za redovan saobraćaj i kroz nju će se voziti u dva smjera.