Udruženje žrtava rata ‘Foča 92-95’: Još se traga za 625 nestalih Fočaka

Udruženje žrtava rata “Foča 92-95”, povodom Međunarodnog dana nestalih-30. august, podsjeća da se na prostoru BiH nakon 26 godina i dalje traga za velikim brojem građana koji se vode kao nestali u vrijeme rata 1992-1995. godine.

– Ovaj dan je važan za cijelu BiH, a izuzetno je važan za nas, nekadašnje i sadašnje stanovnike Foče, grada koji je jedno od najvećih stratišta iz vremena agresije na BiH. I dan-danas, nakon 26 dugih godina bola i neizvjesnosti, porodice još tragaju za 625 nestalih, ubijenih Fočaka – ističe se u saopćenju ovog udruženja.

Poručuju da nikada neće posustati u borbi za istinu, te da su ogorčeni zbog sporosti institucija zaduženih za utvrđivanje istine o nestalim osobama i procesuiranje naredbodavaca i počinilaca ratnih zločina.

Iz Udruženja apeluju na državu i međunarodnu zajednicu da pomognu u traženju nestalih, te svojim djelovanjem učine da konačno sve nevine žrtve pronađu smiraj i budu dostojno sahranjene.

– To nije samo pravna, nego prije svega ljudska obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i cjelokupnom čovječanstvu – zaključuje u saopćenju Udruženje žrtava rata “Foča 92-95”.

fena