Potpisani ugovori s korisnicima sredstava

Ministar za privredu Anes Salman danas je potpisao ugovore s korisnicima sredstava po Programu ruralnog razvoja za 2018. godinu u okviru kojeg su osigurana sredstva za projekte ruralnog razvoja lokalnih zajednica i udruženja s prostora Bosansko-podirnjskog kantona Goražde.

Kada je riječ Gradu Goraždu, kroz Program ruralnog razvoja bit će podržan Projekat sanacije nekategorisanog putnog pravca Goražde-Milanovići-Radijevići u vrijednosti od 4.000,00 KM, za koji je ugovor potpisao gradonačelnik Muhamed Ramović.

Za područje općine Pale u FBiH, u čije ime je ugovor potpisao načelnik Asim Zec, odobren je Projekat sanacije nekategorisanih putnih pravaca u ruralnim područjima ove općine za koji su predviđena sredstva u iznosu od 5.700,00 KM.

Za općinu Foča u FBiH, ugovor u vrijednosti od 4.500,00 KM potpisao je pomoćnik načelnika Nihad Hadžiahmetović, a radi se o podršci Projektu postavljanja LED rasvjete u zaseocima mjesne zajednice Jabuka.

Sredstva po ovom programu u iznosu od 3.000,00 KM odobrena su i udruženju Opstojnost Goražde za sanaciju lokalnog puta Berovina-Radići-Jelah, u čije ime je ugovor potpisao predsjednik udruženja Velemir Tanović.

U okviru drugog cilja Programa ruralnog razvoja za 2018. godinu osigurana su sredstva za izgradnju lovno-privrednih objekata na području sve tri lokalne zajednice, a ugovore o dodjeli sredstava potpisali su predstavnici lovačkih društava „Biserna“ Goražde, „Grabak“ Foča (FBiH) i „dr. Zahid Čaušević“ Prača.

Ministar je ovom prilikom čestitao svim potpisnicima ugovora i potvrdio spremnost Vlade BPK Goražde i resornog ministarstva da i u predstojećem osiguraju podršku projektima lokalnih zajednica na prostoru BPK Goražde.

Osnovni cilj ovog programa, kako je naglašeno, je stvaranje boljih životnih uslova za većinu ruralnog stanovništva.

– Neophodno je osigurati ljudima kvalitetnije uslove za život u svim segmentima, a znamo šta u tom smislu predstavlja sama putna infrastruktura – istakao je ministar Salman.

On je podsjetio da je najveći iznos sredstava po Programu ruralnog razvoja u iznosu od 129.500,00 KM, predviđen je za još jedan projekt Grada Goražda, a radi se o rekonstrukciji i asfaltiranju putnog pravca Sadba-Krtjanovići. Za potpisivanje ovog ugovora, Skupština je na svojoj posljednjoj sjednici ovlastila premijera BPK Goražde Emira Okovića.