“Race for the cure”

Veliki broj građana odazvao se pozivu Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” Goražde da učestvuje u Trci za ozdravljenje koja će se održati 30.septembra ove godine na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu. Registracija  za 11. humanitarnu akciju “Race for the cure” odnosno “Šetnju za ozdravljenje” počela je na gradskom trgu u ovom gradu, ali i i na trgovima i šoping centrima širom zemlje.

Članice goraždanskog “Bisera” ističu kako je cilj podizanje svijesti u borbi protiv raka dojke u BiH, te da im iskustvo koje su prošle daje za pravo da drugima ukažu na potrebu rane prevencije i otkrivanja karcinoma.

“U našem udruženju je 37 članica oboljelih od karcinoma dojke, ali i drugih malignih oboljenja.Tačan broj ukupno oboljelih na području BPK Goražde nažalost nemamo, ali je on u odnosu na prošlu godinu veći. Pacijentkinje se uglavnom šalju na operacije u Sarajevo, a neke od njih sigurno nisu naše članice”, ističe Mersiha Nogo-Pecikoza, predsjednica Skupštine udruženja “Biser”.

Ona dodaje da je  “Biser” usmjerio aktivnosti na razbijanju tabua o karcinomu, no da i pored toga ima veliki broj onih koji nisu spremni saznanje o bolesti djeliti sa drugima.

 

“Čini mi se da ima više žena koje se ne javljaju u udruženje iz više razloga, a najveći je što je to još uvijek tabu, one jednostavno ne žele da se to sazna. Ipak je najbitnije da se redovno ide na preglede, ne čekati da se navrši 40 godina, jer bolest nema granica i sve češće se dijagnosticira kod mlađih osoba, čak ima djevojaka koje obolijevaju. Mi stalno ističemo da su pregledi i samopregledi najbitniji, jer ako se otkrije u ranoj fazi karcinom dojke je izliječiv. Danas je registracija u 25 gradova BiH u isto verijeme.  Registacija je 10 KM, na poklon dobijete majicu i pravo učešća u šetnji. Registracija je i najbitniji događaj udruženja jer gradjani direktno pomažu oboljelim, kao i prevenciji, jer se od prikupljenih sredstava kupuju paketići za novo operisane, vrše predavanja u srednjim školama kao i obezbjeđuje pokretni mamograf u gradovima i kantonima koji nemaju mamograf, ili u ruralnim sredinama, na sreću mi u BPK imamo”, ističe Nogo-Pecikoza.

“Race for the cure” je projekat koji se održava u još 150 gradova širom svijeta i na kojem učestvuju milioni građana, a čiji je cilj rano otkrivanje karcinoma dojke i prevencija bolesti.