Svi političli subjekti pozvani da ispoštuju odredbe o mjestima predviđenim za plakatiranje

Zgrada uprave Grada Goražde
Zgrada uprave Grada Goražde

Narednih mjesec dana plakati, slogani, lica i nazivi stranaka pozivaće nas da sedmog oktobra zaokružimo baš njih a nadati, se da će svi politički subjekti ispoštovati odredbe o mjestima predviđenim za plakatiranje. Pored oglašavanja na banerima postavljenim na uličnoj rasvjeti dozvoljeno je oglašavanje i na city lightovima i velikim bilbordima dok će prema komunalnim propisima biti sankcionisani svi politički subjetki koji plakate budu isticali na mjestima koja nisu propisana za to.

Svaki izborni ciklus gradska uprava Goražde raspisuje javni poziv namjenjen strankama, koalicijama i pojedinscima za promoviranje kandidata na „city light“ banerima i istaknutim mjestima na stubovima ulične rasvjeste. Što se tiče velikih baner plakata za oglašavanje na ulazu i izlazu iz grada kao i u užem gradskom području njima upravljaju firme koje gradskoj upravi redovno plaćaju zakup za postavljenje city lightove.

–Kriterij za dobijanje prostora za reklamiranje stranaka i pojedinaca su oni koji ponude više novca, oglas ostaje ostvoren osam dana i još uvijek se politički subjekti mogu javiti. Ovim se omogućava da se plakati lijepe samo na određenim mjestima predviđenim za te namjene –kaže   Enver Adžem, pomoćnik načelnika za komunalne poslove.

Prema komunalnim propisima predviđene su sankcije za isticanje plakata na nedozvoljenim mjestima.

–Inspekcija će preduzeti mjere protiv svih političkih subjekata i pojedinaca koji plakate budu isticali na nepredviđenim mjestima. U odluci je propisano gdje je zabranjeno isticati plakate–Enver Adžem, pomoćnik načelnika za komunalne poslove.

Pojedini plakati na city light-ovima u užem gradskom području još uvijek nisu uklonjeni od prošlih lokalnih izbora a obavezu uklanjanja preuzima gradska uprava ili privredni subjekt u zavisnosti u čijem je posjedu taj „city light.“

Iz gradske uprave pozivaju sve političke subjekte da poštuju propise oglašavanja kako se nebi narušila slika grada što je bio slučaj ranih izbornih ciklusa.