Sutra počinje obilježavanje 18.septembra dana oslobođenja grada na Drini

Obilježavanje 18. septembra , Dana oslobođenja , Dana Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grada Goražda počinje sutra memorijalnim turnirom u rukometu koji se već godinama održava i u znak sjećanja na poginulog borca i nekadašnjeg rukometaša Mirsada Hurića.

Uz brojne saržaje koji u sebi nose simboliku sjećanja na ratni period kada je Armija R BiH, uspijela da mnogo nadmoćnijeg neprijetalja potisne sa području općine Goražde, a tom prilikom oslobodi i dio susjednih općina Rogatica, Višegrad i Čajniče, obilježavanje 18. septembra će proteći u znaku sportskih i kulturnih događaja, zaključeno je danas na posljednjem sastanku Organizacionog odbora odbora za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina.

Centralna manifestacija povodom Dana oslobođenja održat će se u utorak 18. septembra . Za ovaj dan planirane su ceremonije polaganja cvijeća s početkom u 9 sati na šehidskom mezarju i partizanskom groblju u Kolijevkama te na spomen obilježjima podignutim u znak sjećanja na poginule borce i pripadnike MUP , kao i na spomen obilježju ubijenoj djeci Goražda.

Svečana sjednica Gradskoj vijeća i Skupštine BPK-a Goražde održat će se u 12 sati u Velikoj Centra za kulturu. Isti dan planirano je i druženje pripadnika boračkih populacija u Domu mladih. Obilježavanje 18 septembra , planirano je i u Općinama Foča i Pale u F BiH . Kada je riječ o sportskim sadržajima, uz Memorijalni turnir Mirsad Hurić, u okviru obilježavanja 18 . septembra, na Sadbi će se održat i takmičenje ribolovaca posvećeno Muju Pešteku i Elvedinu Čakalu, kao i turnir u košarci Damir Kanlić, sa kojim će se ujedno i okončani obilježavanje ovog značajnog datuma iz bliže historije ovog dijela BiH .

Podsjećamo, 18 . septembar je neradni dan u kantonu , a ovu odluku je prije nekoliko godina donijela Skupština BPK.