Ozvaničen početak implementacije projekta uspostave dijaliznog centra u Goraždu

Dugo najvaljivani projekat uspotave dijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde, danas je ozvaničen potpisivanjem ugovora o njegovom finansiranju. Riječ je o projektu kojeg će finasijski podržati Vlada, odnoso resorno ministarstvo u iznosu od 280 hiljada KM, a bolnica se obavezala da obezbjedi adekvatan prostor. Ugovor o finansiranju uspostave dijaliznog centra, potpisali su Emir Oković premijer BPK Goražde i Nermina Kamenica vd. direktora Kantonalne bolnice Goražde. Kako je rečeno danas, rok za implementaciju projekta je mjeseci i svojevrsnu podršku njegovoj realizaciji dali su predstavnici vlasti na kantonalnom nivou.

„Ovo je dio akcionog plana za zdravstvo, koji je usvojila Skupština i moram naglasiti da su i pozicija i opozicija dali svjojevrsnu podršku da se krene u realizaciju ovog projekta, jer svi smo svjesni kako teško žive dijalizni bolesnici s područja našeeg Kantona“,  kazao je Senad Čeljo, predsjednik Komisije za zdravstvo Skupštine BPK Goražde.

Po riječima premijera Emira Okovića, ovo je jedan od najznačajnijih projekata koji će se realizovati u narednih šest mjeseci i Vlada je bezrezervno potpisala njegovu realizaciju.

Ostaje još da se riješe neki tehnički detalji, ali zasigurno ni jednog momenta neće doći u pitanje uspostava dijaliznog centra, jer su sredstva već obezbjeđena“, rekao je premijer Emir Oković.

Ministrica zdravstva, Sabira Bešlija, naglasila je da Kantonalna bolnica već ima sprat, koji je neophodno adaptirati, ali bez nekih većih ulaganja, te da je obezbjeđena i oprema za rad.

„Ono što je odredilo rok za ovaj projekat, jeste edukacija medicinskog osoblja, koja traje šest mjeseci i ona će se obaviti na kliničkom centru u Tuzli. Za početak bit će to četiri medicinska tehničara i dva doktora“, istakla je Bešlija.

Zadovoljstvo što se konačno priča o uspostavi dijaliznog centra pri kantonalnoj bolnici, pokrenula sa mrtve tačke, nije krila ni Nermina Kamenica vd. direktora Kantonalne bolnice, te Osman Subašić predsjednik Nadzornog odbora, ali ni dijalizni bolesnik Adnan Pirija, koji je prisustvovao činu potpisivanja ugovora.

„Nadam se da će konačno biti uspostvaljen dijalizni centar u Goraždu,  jer doista je teško svaki drugi dan vozariti do Sarajeva. Naš život je bukvalno na točkovima i previše je to bolno i teško“,  kazao je Adnan Pirija (36) koji već pet godina vodi bitku sa oboljenjem bubrega.