Košarkaška reprezentacija BiH gostovanjem u Finskoj otvara drugu rundu kvalifikacija za SP

BiH u drugu fazu ulazi sa svega osam bodova, odnosno dvije pobjede iz prve faze. Isti broj bodova kao i naš tim ima i Bugarska, dok su Finska i Rusija u ovu fazu donijele tri pobjede te imaju po devet bodova. Češka ima pet pobjeda, odnosno 11 bodova, dok Francuska ima svih šest pobjeda, odnosno 12 bodova. Takvo je stanje u našoj grupi K.

Nakon meča s Fincima u nedjelju nas čeka domaći meč protiv Češke. Podsjetimo da će plasman na Svjetsko prvenstvo izboriti tri najbolje reprezentacije iz grupe.

Naša reprezentacija je ove mečeve dočekala u vrlo haotičnoj atmosferi. Duško Vujošević je zbog zdravstvenih problema napustio klupu i bilo je očekivano da nas u ovim mečevima predvodi Mensur Bajramović koji je obnašao funkciju Vujoševićevog pomoćnika. Ipak, samo četiri dana prije okupljanja Bajramović je dobio ponudu iz Hong Konga koju je prihvatio, a uslov je bio da mora napustiti stručni štab reprezentacije BiH.

Košarkaški savez BiH je brzo reagirao i doveo Jasmina Repešu, poznatog košarkaškog stručnjaka koji iza sebe ima uspješnu trenersku karijeru. Interesantno je da je Repeša pristao raditi besplatno na početku svog mandata, odnosno da će ove dvije utakmice voditi volonterski.

U takvom stanju stvari nije lijepo dočekivati bilo kakve mečeve, posebno one u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Pozitivna okolnost u svemu je što će Repeša “pod rukom” imati Jusufa Nurkića i Džanana Musu, dva košarkaša koji nastupaju u NBA ligi i koje Repeša odlično poznaje iz KK Cedevite.

Večerašnji protivnik poznat je po dobrim šuterskim osobinama i visokom tempu, a na to je upozoravao i selektor Repeša koji je kazao da će naš tim morati u skoku ispod koša i u trci biti na visokom nivou ako želi parirati ekipi kao što su FInci.

Igrač koji će nedostajati reprezentaciji je Nemanja Gordić za kojeg njegov klub Budućnost tvrdi da je sam odbio poziv u reprezentaciju.

Selektor Jasmin Repeša će sutra u susretu protiv Finske na parket poslati sljedeće igrače: Jusufa Nurkića, Džanana Musu, Elmedina Kikanovića, Andriju Stipanovića, Darka Talića, Adina Vrabca, Edina Atića, Milana Miloševića, Amara Alibegovića, Aleksandra Lazića, Almira Hasandića i Amara Gegića.

Utakmica se igra u 18 sati uz direktan TV prijenos na kanalu Sportklub 1.