Nastavnici iz Turske posjetili Bosansko –podrinjski kanton

Još 2015 godine Federalna ministrica obrazovanja zajedno sa deset kantonalnih ministara potpisala je sporaz sa ministrom obrazovanja u Republici Turskoj o uspostavi saradnje između odgojno –obrazovnih ustanova ove dvije zemlje. U međuvremenu jedna od škola koja se bratilila sa osnovnom školom u Turskoj je Fahrudin Fahro Baščelija.

Osnovna škola iz istanbulske općine Umraniye i goraždanska Fahrudin Fahro Baščelija postale su bratske škole što je rezultiralo odlaskom prosvjetnih radnika i učenika u Tursku u aprilu mjesecu ove godine, a danas su direktor i nastavnici iz Turske posjetili  BPK, a nakon toga i obišli goraždansku osnovnu školu.

“Oni su nas posjetili u aprilu mjesecu ove godine, a sada je uzvratna posjeta, mi smo im obećali tada da ćemo čuvati svog mlađeg brata ili sestru i svakako da ćemo pomoći na opremanju naše bratske škole”, kaže Gasim Kalaman.

“Očekivali smo uzvratnu posjetu, istina očekivali smo i dolazak učenika iz Turske ali ove godine nisu bili u prilici. Ovo je nastavak jednog bratskog odnosa dvije bratimljene škole. Već se podržavamo u nekim projektima, ali iskreno se nadamo da će tih projekata biti i više”, ističe Jasmina Djana, direktorica OŠ Fahrudin Fahro Baščelija.