Potpisani ugovori o pružanju usluga cestovnog prijevoza učenika

Premijer BPK Goražde Emir Oković i direktor firme „Centroprevoz“ Goražde Haris Ražanica, danas su potpisali ugovor o pružanju usluga cestovnog prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola sa područja BPK Goražde.  Ugovorom su obuvaćene četiri relacije a u ove svrhe iz kantonalnog budžeta biće izdvojeno 427.000 KM.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Damir Žuga pojašnjava da su ovim ugovorom obuhvaćene relacije od Goražda prema Vitkovićima, Brzači i Prači. Uz prethodno potpisane ugovore koje je zakon dozvoljavao, sa današnjim je zaokružen sistem prijevoza učenika u naredne dvije godine.

Ističe da su po zahtjevu Vlade, u odnosu na prethodne godine, cijene prijevoza  20 posto jeftinije, a odlukom Vlade definisano pravo učenika na besplatan ili povlašten prijevoz. “Odlukom je definisano koji učenici imaju pravo na sufinansiranje prijevoza u iznosu od 50 ili 70 posto, dok svi učenici osnovnih škola koji su udaljeni više od 4 km, imaju besplatan prijevoz” – kazao je resorni ministar