U Goraždu se obilježava sedmica borbe protiv tuberkuloze

Od 14. do 21. septembra obilježava se međunarodna sedmica borbe protiv tuberkoloze. Nizom aktivnosti sedmica borbe  protiv tuberkoloze bit će obilježena i u Bosansko –podrinjskom kantonu Goražde.

Vjerovalo se da će ova bolest biti iskorjenjena do danas međutim to se nije desilo.

–Cilj je upoznavanje građana s prevencijom i suzbijanjem tuberkuloze u našoj zemlji. Želja Crvenog križa Goražde je povećati svijest o ovoj bolesti kroz edukativna predavanja za djecu i odrasle te informativim materijalima. Tuberkuloza se ubraja u izlječive zarazne bolesti. Zato je osobito važno njeno rano otkrivanje i pravilno liječenje. Od tuberkuloze može oboljeti svako, no najčešće se razvija kao posljedica socijalnih i ekonomskih problema u svijetu siromaštva i marginalnih skupina ljudi. Vjerovalo se da će ova bolest biti iskorjenjena do danas međutim to se nije desilo –kaže Emir Sarajlić, sekretar CK Goražde.

Volonteri Crvenog križa Goražde danas su djelili promotivne letke te provodili mini ankete kako bi provjerili koliko Goraždani znaju o ovoj bolesti.

Zadatak primarne zaštite je rana detekcija koja je veoma važna. Simptomi su sljedeći, ako čovjek kašlje duže od četiri sedmice, ako osjeća zamor, gubitak apetita, sukrvičav iskašljaj, malaksalost – sve to može ukazati na tuberkulozu i to je pasivan način pronalaženja.

U narednim danima volonteri crvenog križa Goražde posjetiće nekoliko ljudi koji su su bolovali od te bolesti i koji su prošli proces liječenja.