Članovima Udruženja oboljelih od cerebralne paralize prezentove tehnike izrade predmeta od vune

Članice sarajevskog udruženja za očuvanje kluturnog naslijeđa i tradicije „ Sahan“, posjetile su goraždansko Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije. Pored razgovora o uspostavljanju čvršće saradnje, upriličena je i radionica, odnosno prezentacija izrade ukrasih proizvoda i ženskog nakita.

Naime, tehnika takozvanog “filcanja” a kojom se od sirove i češljane vune proizvodi nakit, ali i ženski odjevni predmeti, uskoro bi mogla biti dio novog projekta, odnosno radionice koja bi se trebala organizovati pri goraždanskom Udruženju oboljelih od dječije cerebralne paralize. Po riječima Mirsade Ćulov, predsjednice Udruženja sama tehnika izrde, preteška je za osobe koje imaju cerebralnu paralizu i distrofiju, ali bi se ova radionica mogla organizovati za roditelje i to bi bio veliki uspjeh.

Sam način rada, odnosno  izrade proizvoda, prezentovale su članice sarajevskog Udruženja Sehara koje već neko vrijeme upravo sa ovim proizvodima osvaruju zapažene rezultate.

„Mi se nadamo da će se i u Goraždu, žene uključiti i ovaj projekat čiji prevashodn cilj je pored promocije naše tradicije, obezbjediti i određena finansijska sredstva“, kazala je Fikreta Nazifović, predsjednica Udruženja „ Sahan“ Sarajevo, dodajući da će kroz uspostavljane bolje saradnje ujedno prezentovati i proizvode koje već duže vrijeme proizvode članovi goraždanskog Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije.