Sportske igre u znak sjećanja na ratne SIGO igre

U organizaciji Aktiva nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i Udruženja pedagoga sporta Goražde, uz podršku resornog kantonalnog ministarstva, danas su u gradu na Drini održane sportske igre mladih.

Riječ je o događaju kojim se tradicionalno, u okviru obilježavanja 18. septembra – Dana prvog oslobođenja Goražda u proteklom ratu, Dana BPK i Grada Goražda, čuva sjećanje na ratne Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO).

Uz 25. godišnjicu SIGO igara, na terenima u sportskom centru 1. maj, više od 250 osnovaca i srednjoškolaca iz BPK Goražde danas se takmičilo u malom fudbalu, rukometu, košarci, odbojci i atletici, a igre je otvorio resorni ministar Damir Žuga.

On je istakao nemjerljivu vrijednost poruka i pouka Sportskih igara goraždanskog okruga. 

– S iskrenim poštovanjem i divljenjem pozdravljamo učesnike i organizatore SIGO, a vas, dragi učenice i učenici pozivam da njegujete i razvijate, na svoj način čuvate, sve vrijednosti koje su bile i u srcima sportistkinja i sportista koji su nosili prve sportske igre goraždanskog okruga – rekao je Žuga.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović mlade je također podsjetio da ratne SIGO igre predstavljaju jedan od simbola nepobjedivosti duha branilaca Goražda, da su se dešavale pod opsadom agresora.

– Igre su u vremenu kada su se ovdje branile osnovne humanističke vrijednosti, pokazale svijetu našu hrabrost i silnu veličinu i snagu boraca koji su i duhovnim otporom, na sportskim terenima, slavili. I danas, sa ovog mjesta, sa sportskih terena, iz Goražda šaljemo u svijet poruke mira i poziv na razumijevanje među ljudima – istakao je gradonačelnik Goražda.

Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO) prvi put su održane, u organizaciji Sportskog društva Goražde, 1993. godine a u nekoliko sportskih disciplina nadmetali su se borci, sportistkinje i sportisti iz Goražda, Foče, Rudog, Višegrada, Rogatice i Čajniča. Slovile su za prvu jedinstvenu sportsku manifestaciju tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

fena